O biserica ortodoxă rusească din Casablanca, ameninţata cu distrugerea, chiar de catre preotul caterisit

Biserica ortodoxa Rusa din casablanca În urma actelor frauduloase ale unui preot caterisit, Biserica Ortodoxă Rusă din Casablanca, aflata sub jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Graniţelor, in plină expansiune, este acum ameninţata cu distrugerea. Biserica are hramul Adormirii Maicii Domnului si este construita la sfârşitul anilor '50, prin donaţii si prin eforturile depuse de imigranţii ruşi. Este vorba, practic, despre unul dintre cele două lacasuri de cult ortodox, rusesti, rămase pe teritoriul marocan, celalalt, datând din 1931, si fiind situat în Rabat. În Casablanca se mai afla, de asemenea, o Biserica Ortodoxă Greceasc, informeaza serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxea.

Fostul preot al Bisericii Ortodoxe Ruse din străinătate (EORE), cetăţean francez, Nicolas Semenoff, a fost caterisit in anul 2001, pentru instrainarea bunurilor parohiei Adormirea Maicii Domnului în favoarea unui cetăţean marocan, care urmarea distrugerea bisericii şi realizarea unui proiect de locuinţe. Aceasta biserica este într-adevăr situata în centrul unui cartier de afaceri, in ultimii ani terenului crescandu-i valoarea.

In data de 1 februarie 2012, o echipa de muncitori, condusă de Semenoff, a intrat în biserica recent renovată de membrii comunităţii, iconostasul fiind distrus, zidurile sparte, icoanele vechi distruse, şi a încercat să ducă la o destinaţie necunoscută mobilierul şi alte obiecte sfintite ale bisericii, dar au fost împiedicaţi de către chiriaşii clădirilor adiacente.

In ziua de 16 februarie, Arhiepiscopul de Geneva şi Europa de Vest, Mihail, sub a cărei jurisdicţie se afla Biserica Adormirii Maicii Domnului şi Massalitine Maxime, parohul bisericii din Rabat, au depus o plângere catre Poliţie şi Procurorul General al Regelui, pentru dispunerea unei anchete.

La sfârşitul lunii februarie, Semenoff a fost arestat de poliţia aeroportului Mohammed V, paşaportul fiindu-i confiscat şi fondurile obtinute din vânzari fiind blocate pana la decizia Justiţiei, care este inca aşteptata.
Biserica din Casablanca este în mod oficial deţinuta de Asociaţia "Comunitatea si Biserica Ortodoxa Rusa din Maroc", creată în 1948 de către amiralul Roussine, printesa Ouroussoff şi de mulţi membri de frunte ai emigraţiei ruse, stabiliti Casablanca.

Primul paroh al Adormirii Maicii Domnului a fost protopopul Mitrofan Znosco-Borovski, mai târziu episcop de Boston. În 1970, din cauza faptului că nu erau decat foarte puţini credinciosi rusi, EORE a oprit trimiterea unui preot permanent în Casablanca, iar în 1978 terenul, cu excepţia bisericii, a fost închiriat familiei ortodoxe Gnéditch, si mai tarziu, după plecarea acestora, în 1986, a urmat un contract de leasing, în aceleaşi condiţii, cu Mohammed Mjid, reprezentant al Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi. În 1990, Nicolas Semenoff, preot rezident în Bruxelles, a devenit responsabil al bisericii.
Din anul 2000, în ciuda cerinţelor constante ale locuitorilor din Casablanca, al căror număr a crescut puternic, Semenoff nu si-a respectat datoria, refuzand constant slujirea.

In ziua de 30 octombrie 2001, printr-o decizie a Tribunalului Special al Bisericii din Afara Graniţelor, Nicolas Semenoff a fost caterisit. Începând din 2002, biserica a fost deservita de către parohul Bisericii Ortodoxe a Greciei în Casablanca, care până în 2010, a fost Pr. Andre Pronin.
Din 2005, în urma unui acord încheiat între EORE şi Patriarhia Moscovei, serviciile religioase au fost oficiate în mod regulat de către preoţii Bisericii Învierii din Rabat.

Documentele oficiale existente arată că Semenoff folosea certificate false, schimband si termenii contractului de închiriere a anexelor bisericii, iar în 2004, el a modificat in ascuns statutul din 1948, la sfârşitul anului 2011 si inceputul anului 2012, cu ajutorul a două persoane care nu au nicio legătură cu comunitatea rusă din Casablanca, împotriva voinţei acestei comunitati, a concretizat vânzarea bisericii.
Ultima slujba religioasa a fost oficiata in 15 ianuarie 2012, de către preotul din Rabat.

Cercetarile sunt acum finalizate şi rezultatele transmise Procurorului General, care trebuie să decidă. Mai mult decât atât, noul proprietar a trimis o notificare chiriaşilor sa plece. El a golit practic birourile, iar acum nimic nu va împiedica voinţa cumpărătorului de a demola biserica, contrar eforturilor comunităţii de a o proteja.
Biserica Adormirii Maicii Domnului din Casablanca, strălucitor simbol al respectului arătat de către statul si poporul marocan faţă de alte religii, ar trebui să continue să existe.
In data de 4 iunie 2012, în faţa clădirii, a existat o organizatie de protest împotriva distrugerii propuse. La eveniment au participat ruşi şi marocani, deopotriva, mai informeaza serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.