“200 de ani de la cotropirea Basarabiei”, manifestare in Episcopia Tulcei, cu participarea PS Parinte Visarion

Astăzi, 18 mai 2012, la Seminarul Teologic Sf. Ioan Casian din Tulcea a avut loc un eveniment cultural dedicat împlinirii a 200 de ani de la cotropirea Basarabiei.
Acțiunea de astăzi este o continuare a manifestărilor tulcene dedicate acestui trist bicentenar la Tulcea, manifestări începute miercuri 16 mai la Biblioteca Județeană ,,Panait Cerna” din Tulcea, unde, într-un cadru de excepție al intelectualității și clerului tulcean a fost lansată cartea istoricului Nicolae Rădulescu ,,Basarabia de la cotropire până la unirea cu Patria Mamă”.

200 ani basarabia Tulcea 2012

Acțiunea de astăzi se înscrie în seria manifestărilor pe care Seminarul Teologic din Tulcea le găzduiește cu prilejul împlinirii a 20 de ani de existență.

La manifestare au luat parte Preasfințitul Părinte Visarion, preoți consilieri ai Episcopiei Tulcii, cadre didactice ale liceului și elevi.
A fost evocată în cuvinte triste, dar calde și dătătoare de speranță istoria acestui pământ românesc și a fraților de peste Prut trecuți în acest timp prin foc și prin sabie, furați și vânduți mereu, precum și faptul că este o datorie de conștiință să nu lăsăm uitării ceea ce este al nostru.
Pe toată perioada manifestării, corul Seminarului Teologic și elevii clasei a IX-a au făcut ca atmosfera să vibreze la propriu prin cântecele patriotice interpretate și prin poeziile recitate din repertoriul autorilor basarabeni.

200 de ani Basarabia Tulcea 2012

Prof. Nicolae Rădulescu a prezentat o prelegere istorică asupra acestui moment, plină de patriotism și legături sentimentale cu Basarabia, după care P.S. Sa Visarion a întregit șirul cuvântărilor prin alocuțiunea sa inspirată din cartea de suflet, "Basarabia", a vrednicului de pomenire Antonie Plămădeală al Ardealului.
În luările de cuvânt a fost subliniată ideea că "păstrarea identității românilor de peste Prut a fost și este încă posibilă doar prin misiunea grea a Bisericii și a Scolii Românești".

În încheiere, Pc. Pr. director Justinian Neculai, a amintit și faptul că, în timpul celor 20 de ani de existență, Seminarul Teologic Tulcea, aici au fost instruiți și formați peste 25 de elevi români din Basarabia, care astăzi fac cinste aparatului administrativ al Patriarhiei Române și Bisericii românești de peste Prut.
Momentul s-a încheit prin oferirea unui buchet de flori Preasfințitului Visarion de către un elev basarabean.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, un articol de: contributor: Pr. Felix Neculai, consilier cultural

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.