Prima celebrare a Sfintei Sofia de Klisuras (Sulidis), recent canonizata in Grecia

Sfanta Sofia de Klisuras Sulidis In urma cu cateva zile a fost celebrata pentru intaia data Sfanta Sofia (Sulidis), care a trăit în ascetism in Mănăstirea Klisuras din regiunea Kastoria, în nordul Greciei. Mitropolitul Serafim a oficiat Vecernia şi Sfânta Liturghie, alaturi de mai multi ierarhi şi preoţi, la care au participat o serie de credinciosi. Sfintei Liturghii i-a urmat o procesiune cu moaştele sfintei, informeaza in exclusivitate pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, Serviciul specializat de presa Lăcașuri Ortodoxe.

Sfanta Sofia Sulidis s-a nascut intr-un sat din Trapezunt, în Asia Mică, în anul 1883. Fiind căsătorita din 1907, soţul ei a dispărut în 1914, iar copilul i-a murit la scurt timp după aceasta. Tragediile au condus-o spre un trai ascetic deosebit, retrasa pe un munte din Pont. Aici, Sfantul Gheorghe i-a apărut in fata, spunandu-i sa ii previna pe locuitorii aflati in satul vecin, pentru a-i scăpa de persecuţiile pe care turcii le pregateau. Astfel, satul a fost salvat.

Ea a mers apoi în Grecia, în 1919, unde, după o aparitie a Maicii lui Dumnezeu, s-a mutat la Mănăstirea Naşterea Domnului din Klisuras, în regiunea Kastoria, din nordul Greciei.

Sfanta Sofia de Klisuras Sulidis

Sfanta Sofia de Klisuras Sulidis

Sfanta Sofia de Klisuras Sulidis

Sfanta Sofia a trăit într-un ascetism strict, dormind doar două ore pe noapte şi intr-o suferinţă severă in aceasta regiune rece în timpul iernii sau ploioasa. Sfanta a sfatuit foarte multi oameni, care veneau la ea din toată Grecia, cunoscandu-le numele fără să ii fi văzut vreodată înainte şi dezvăluindu-le problemele lor, înainte ca acestia sa ii vorbeasca.

Sfanta Sofia de Klisuras Sulidis

Sfanta Sofia de Klisuras Sulidis

Sfanta Sofia de Klisuras Sulidis

Sfanta Sofia de Klisuras Sulidis

Atunci cand auzea de scandaluri cauzate de preoţi şi laici, nu critica pe nimeni, ci doar atat le spunea: "Acopera aceste probleme, asa cum vrei si tu ca Dumnezeu sa te acopere pe tine!”.

Sfanta a rămas în această mănăstire până la moartea sa, in data de 6 mai 1974. În 1981, rămăşiţele sale pământeşti au fost exhumate şi s-a observat ca erau frumos mirositoare. In data de 4 octombrie 2011, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului si Sfântul Sinod au promulgat actul de canonizare.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.