Guvernul Britanic sustine ca crestinilor li se poate interzice sa poarte crucifixe la locul de munca

Rowan Williams sustinand ca crucea a ajuns ceva mai mult decat o decoratiune Guvernul britanic este pregatit sa argumenteze inaintea Curtii Europene a Drepturilor Omului faptul ca crestinii nu au dreptul sa poarte o cruce sau un crucifix intr-un mod vizibil la locul lor de muncă.

Criticii numesc mişcarea o lovitură data Crestinismului, afirmand că afişarea simbolurilor credinţei este limitata, în timp ce simbolurilor altor religii, cum ar fi turbanul Sikh şi hijabul musulman, li se acordă un statut special.

© Lăcaşuri Ortodoxe 2012 / un articol in exclusivitate pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin

London Telegraph a dezvăluit ca Guvernul va susţine ca angajatorii le pot interzice angajatilor sa poarte cruci, deoarece purtarea crucifixul nu este o "cerinţă" a credinţei creştine.

Judecătorii de la Strasbourg se vor confrunta cu mai multe cazuri privind libertatea religioasă în Marea Britanie, în cursul acestui an. Ei vor analiza patru cazuri separate, printre care si acela al Nadiei Eweida, care lucreaza pentru British Airways. Cazul ei dateaza din 2006, an in care aceasta a fost concediata pentru că a refuzat să renunte la crucea care, spun agajatorii, ar fi încălcat codul uniformei.

Deşi compania aeriană si-a schimbat ulterior politica sa, Telegraph raporteaza ca Eweida a mai luptat pentru cauza sa cu Instanţa din Marea Britanie, si pierzand, în cele din urmă cererea sa a fost analizata de Curtea Supremă de Justiţie.

Ea si coreclamanţii din cazurile separate doresc ca instanta europeana să se pronunţe fata de dreptul omului de a-si manifesta propria religie, protejat, în conformitate cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care ar fi fost astfel încălcata.

Dar, răspunsul Guvernului, aşa dum cum arata Telegraph, afirmă că purtarea crucii nu este o "cerinţă a credinţei" şi, prin urmare, nu intră sub incidenţa articolului 9 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Poziţia Guvernului privind drepturile creştinilor de a-si purta crucea la locul de muncă a apărut după ce planurile sale de legalizare a căsătoriilor de acelaşi sex i-au infuriat pe liderii Bisericii Romano-Catolice din Marea Britanie.

Într-o mişcare surpriză, Rowan Williams, Arhiepiscopul de Canterbury, a apărut insa in public subminand cazul pentru purtarea crucifixului, si afirmand că pentru mulţi creştini crucea ar fi devenit doar ceva mai mult decat o simpla bijuterie, "oamenii religioşi purtand-o" ca pe un substitut al adevaratei credinţe.

Williams, tinand un cuvant la o slujba oficiata intr-o biserica din Roma, unde s-a întâlnit cu Papa, in acest week-end, a declarat că crucea a fost deposedata de sensul ei, ca parte a unei tendinţe de fabricare a religiei.

"Şi crucea, în sine, a devenit o decoratiune religioasa", a mai spus el.

© Lăcaşuri Ortodoxe 2012 / un articol in exclusivitate pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.