RETROSPECTIVA: Noaptea Muzeelor la Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”

Ediţia a VIII a – 19 mai 2012

Porţile muzeelor din întreaga Europă s-au deschis larg în noaptea de 19 mai 2012, declarată, în mod oficial, o noapte albă a culturii şi a artei. Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” şi-a întâmpinat şi în acest an prietenii, mai vechi sau mai noi, în sălile de expoziţie. Aflată la a opta ediţie, Noaptea Muzeelor a fost un eveniment care a atras numeroşi vizitatori. Întregul oraş a fremătat de lume, în această perioadă de furtuni atmosferice şi sociale.
La ora 20, ora deschiderii oficiale a Muzeului „Franz Binder”, în Piaţa Mică, numărul 11, aşteptau o mulţime de oameni care doreau să intre: o imagine a bucuriei de a fi acolo, în mijlocul unui eveniment cultural. Partenerii noştri, Old Friends Club Sibiu, au oferit o surpriză primilor vizitatori ai muzeului, o călătorie, în timp şi spaţiu, spre Muzeul din Dumbrava Sibiului, în maşini de epocă. Până la ora unu noaptea, ora închiderii, 1652 de persoane trecuseră pragul expoziţiei de bază, Din cultura şi arta popoarelor lumii şi a expoziţiei temporare Două săptămâni în Japonia eternă. Fotografii de Louis Guermond.

Noaptea Muzeelor ASTRA 2012

Seara a fost deschisă de un concert de muzică clasică susţinut de elevii Liceului de Artă din Sibiu, îndrumaţi de profesoarele Daniela George, Elvira Crăciun, Ileana Constantiniu, Emese Kalman, Corina Vlăduţ, Ana Bartoş şi Rada Preoteasa, cărora le mulţumim încă o dată.
Un alt invitat al evenimentului a fost domnul Louis Guermond, care a stat la dispoziţia celor interesaţi de fotografiile realizate de domnia sa in Japonia. Cu dezinvoltură şi umor, domnul Guermond a oferit informaţii despre cultura niponă, aşa cum i s-a dezvăluit în vara anului 2011.
Cei interesaţi au beneficiat de vizite ghidate şi de prezentări vizuale ale colecţiilor. Sala gestului cosmocrator, a doua sală a expoziţiei permanente, devenea neîncăpătoare de îndată ce muzeografii ofereau explicaţii referitoare la colecţiile extra-europene.

Noaptea Muzeelor ASTRA 2012

Judecând după cele întâmplate în noaptea de 19 mai 2012, nu e de mirare că Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană în anul 2007. Noaptea Muzeelor a avut aspectul unui eveniment monden, muzeul a devenit un loc de întâlnire şi de discuţie, un spaţiu al întregii urbe, al tuturor deopotrivă, indiferent de preocupările cotidiene. A fost o noapte a comunicării şi descoperirii deopotrivă, harta din prima sală a expoziţiei permanente devenind un punct major de interes şi un loc ce îndeamnă la evadare şi visare.

Pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, informeaza: Alexandra Gruian, Muzeograf

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.