Slujba de Boboteaza la Catedrala Arhiepiscopala din Valcea – 2012

Boboteaza Catedrala Valcea 2011 Actuala biserică a Catedralei din Râmnic, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost ridicată pe temelia unor biserici mai vechi: una zidită între anii 1576-1586 de către episcopul Mihail al II-lea şi dărâmată de turci în anul 1735, în timpul războiului pe care l-au avut cu austriecii; iar a doua zidită între anii 1739-1749 de către episcopul Climent şi distrusă de un mare incendiu în 1847. Edificiul, aşa cum se vede astăzi, a fost ridicat de Sfântul Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului (1850-1868) – informeaza pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

Construcţia a fost începută în anul 1851 şi terminată în anul 1856 şi este opera arhitectonică a meşterilor ucenici ai Sfântului Calinic care au zidit bisericile de la Sfintele Mânăstiri Cernica, Pasărea şi Frăsinei. Asemănarea cu ele este foarte mare ca stil, diferenţa constând însă doar în proporţia ce a fost apreciată în raport cu locul şi nevoile de cult ale Episcopiei.

Boboteaza Catedrala Valcea 2011

Biserica Ortodoxă a sărbătorit in data de 6 ianuarie 2012, Botezul Domnului, praznic cunoscut şi sub numele de Boboteaza, Epifania sau Dumnezeiasca Arătare a Preasfintei Treimi. Sărbătoarea aminteşte de Botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos şi de recunoaşterea Lui ca Mesia de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Boboteaza Catedrala Valcea 2011

La Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, în prezenţa a sute de credincioşi, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

La sfârşitul Sfintei Liturghii Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa arătării Sfintei Treimi la râul Iordan pentru toţi oamenii.

După Sfânta Liturghie, începând cu ora 11:30, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul şi soborul Catedralei a săvârşit slujba de sfinţire a Aghesmei Mari. Slujba a fost oficiată pe o scenă special amenajată la intrarea în Complexului Spiritual „Sfântul Antim Ivireanul” din faţa Catedralei Arhiepiscopale.

Boboteaza Catedrala Valcea 2011

La sfârşitul slujbei, Preasfinţitul Părinte Emilian, a mulţumit tuturor credincioşilor prezenţi, i-a binecuvântat stropindu-i cu Agheasmă şi îndemnându-i să guste din aceasta timp de opt zile şi să-şi stropească locuinţele şi locurile de muncă.

Răspunsurile la strană au fost date de către Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Catedralei Arhiepiscopale, condusă de Prof. Marian Cristinel Stroe.

La această mare sărbătoare a creştinătăţii ortodoxe prăznuită în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea au participat sute de credincioşi din municipiu şi din împrejurimi.

– un articol de: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.