publicat în: Arhivă

Sindicatele din Bulgaria solicita efectuarea unui audit Bisericii Ortodoxe din aceasta tara

Constantin Trencev Statul bulgar trebuie să probeze modul în care Biserica Ortodoxă Bulgară a cheltuit subvenţiile primite de la Stat în ultimii 20 de ani.

Declaraţia a fost făcută de preşedintele confederaţiei sindicale a muncii, "Podcripa", Constantin Trencev.

El spune că nu a fost efectuat niciun audit, de mai mulţi ani, în ciuda numeroaselor raportari privind posibile încălcări ale legii, inclusiv avertizări ale Parchetului. Potrivit sindicatelor, clerul nu contribuie la asigurările sociale.

Trencev, de asemenea, insistă asupra publicării numelor acelor preoţi şi episcopi care au fost colaboratori şi/sau agenţi ai fostei Securităţi a Statului Comunist, DS.

1,5 milioane BGN, de la bugetul de stat, au fost programate în fiecare an, în ultimii cinci ani, ca subvenţie pentru Biserică, plus alte 700.000 pentru bisericile bulgăreşti din străinătate. Municipalităţilor locale, de asemenea, li se permite să subvenţioneze instituţiile religioase. Între timp, un control al Inspectoratului Principal al Muncii a relevat faptul că, din toată Episcopia de Plevna doar un singur preot şi-a depus plata contribuţiei la asigurări sociale, în Eparhia de Vratsa 14, în Veliko Tarnovo 22.

Solicitarea sindicatelor, privind un audit al Bisericii, a fost trimisă în scris, viceprim-ministrului şi ministrului de finanţe, Simeon Djankov. Potrivit datelor Uniunii, doar un singur audit a mai avut loc, în Eparhia Sofiei, în 2000, realizat în urma unei notificări formulate de Parchet, dar nu a relevat nicio neregulă, informează serviciul de presă LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.