265 de ani de cand jupanul Matei Morunglavu a ridicat Biserica Serbanesti (fosta Manastire Moronglavu)

„Fosta Mănăstire Morunglavu, care figurează ca monument istoric în lista patrimoniului cultural naţional, din localitatea Şerbăneşti (Ştefăneşti, judeţul Vâlcea), este ctitoria boierului Matei Morunglavu, fiul diaconului Dumitraşcu şi jupâniţa Maria, la anul 1746. În testamentul său, jupân Matei Morunglavu spunea că: „(…) nefăcând feciori, am făcut acest schit, în loc de fecior”. Tot în actul testamentar, ctitorul a lăsat „cu limbă de moarte” ca niciodată să nu se aleagă stareţ dintre străini, ci numai din rândul monahilor români. La o anumită vreme, probabil după moartea soţiei, Matei Morunglavu alege calea călugăriei sub numele de Metodie. A adormit întru Domnul la 14 septembrie 1756 şi a fost îngropat în biserica sa, fără nicio piatră de mormânt,” a subliniat Prof. Drd. Florin Epure, Director Executiv, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Vâlcea – informeaza pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

Ansamblul monastic de la Şerbăneşti a jucat un rol important în timpul „zaverei” de la 1821. Aici au poposit pandurii lui Tudor în drumul lor către Bucureşti şi tot aici şi-au stabilit turcii cartierul general înainte de luptele care s-au purtat la Drăgăşani şi Zăvideni.

Din anul 1936, intrând în părăsire, ctitoria a fost reparată parţial, slujind până astăzi comunităţii ca biserică de enorie.

În ziua prăznuirii „Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei”, in data de 16 noiembrie 2011, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop – Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la parohia Şerbăneşti din localitatea Ştefăneşti, judeţul Vâlcea, fosta Mănăstire Morunglavu, care şi-a serbat hramul.

Sărbătoarea a început cu slujba Utreniei, urmată de Acatistul „Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei” şi a continuat cu Sfânta Liturghie.

La sfârşitul slujbei, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a elogiat viaţa şi activitatea Sfântului Apostol Matei ca ucenic, scriitor şi mucenic pentru Domnul nostru Iisus Hristos, îndemnându-i pe credincioşii să-i urmeze exemplul în sfinţenie şi jertfelnicie sufletească şi trupească.

După Sfânta Liturghie a fost sfinţită crucea şi piatra funerară de pe mormâtul ctitorilor şi s-a săvârşit parastasul pentru binefăcătorii şi ostenitorii sfântului lăcaş.

Alături de credincioşii parohiei şi fiii satului de pretutindeni, la această bucurie a comunităţii, au răspuns invitaţiei, Părintele Iulian Mădălin Buşagă, Protopop de Drăgăşani, Prof. Drd. Florin Epure, Director Executiv, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Vâlcea, reprezentanţi ai administraţiei locale şi vieţuitori ai schitului Ostrov din oraşul Călimăneşti.

Sărbătoarea de anul acesta marchează totodată şi împlinirea a 265 de ani de când jupânul Matei Morunglavu a închinat lui Dumnezeu acest sfânt lăcaş, care până în anul 1936 a funcţionat ca aşezământ monahal. De-a lungul existenţei sale ca mănăstire, biserica a fost reparată între anii 1849 -1857, în timpul stareţului Iosif Naniescu, când pictorul Gheorghe Tattarescu îi restaurează întreaga pictură murală.

– un articol de: contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.