Seminarul Teologic Ortodox din Prizren, Kosovo, redeschis

Conform materialelor primite de la membri-abonaţi Lacasuri Ortodoxe aflaţi în Prizren, Kosovo, Seminarul teologic ortodox sarbesc Sfinţii Chiril şi Metodiu din Prizren, distrus în timpul războiului din Kosovo, este în curs de reamenajare şi va fi redeschis în curând.
Informaţia a fost certificată şi de Episcopia Ortodoxă Sârbă de Raska-Prizren şi Kosovo-Metohija, în data de 30 octombrie 2011.

Înainte de războiul din Kosovo, Prizren era cunoscut ca fiind unul dintre oraşele multietnice exemplare din provincia Kosovo. Albanezi, sârbi, turci şi catolici trăiau aici împreună, în toleranţă şi respect reciproc. Bisericile frumoase din Prizren, moscheile şi alte monumente culturale erau mândria acestor cetăţeni. Înainte de război, seminarul suferise o renovare şi avea înscrişi peste 130 de elevi.

153 de biserici şi mânăstiri ortodoxe sărbeşti au fost distruse în Kosovo / Metohija, din anul 1998, si doar trei au fost reparate. Solicitând protecţie în faţa bandelor albaneze şi paramilitare, care efectuau razii în oraşul Prizren, mai mult de o mie de sârbi, de catolici, etnici turci şi albanezi s-au refugiat în interiorul zidurilor seminarului, cauzand prejudicii grave edificiului.

Anunţând redeschiderea seminarului, eparhia a indicat faptul că există în prezent 11 elevi înscrişi, aceasta anticipând că vor exista 50 de seminarişti.

Episcopul Teodosije al Eparhiei Ortodoxe Sârbe va ocupa funcţia de decan al Seminarului, prodecan fiind Ierom. Andreij, un călugăr din Mănăstirea Decani, informeaza Serviciul de presă LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.