(FOTO) Biserica Akdamar, punct de atractie turistica si in acest an – deschisa slujirii, pentru o zi

Biserica Akdamar, situată pe insula Akdamar de pe Lacul Van – deschisă in aceasta luna, credinciosilor sai, pentru o singura zi

Biserica Akdamar - lacul Van 2011 1 Zeci de mii de turişti au sosit în estul Turciei, în provincia Van, de la începutul anului, pentru a vizita biserica istorică armeană, care a fost redeschisă pentru credincioşi în septembrie anul trecut (vezi ARHIVA), informeaza serviciul de presa LONews.

Biserica Akdamar - lacul Van 2011 2

Biserica Akdamar a găzduit o slujbă religioasă pentru prima dată, după 95 ani, în septembrie 2010.

Biserica Akdamar - lacul Van 2011 3
Ea a atras aproximativ 30.000 de turişti, până la sfârşitul anului 2010, bucurându-se de cel mai mare aflux de vizitatori în primele 7 luni ale anului, conform declaraţiilor oficialilor din turism.

Aceştia au declarat că numărul turiştilor care vizitează Biserica Akdamar se aşteaptă să ajungă la 60.000, până la sfârşitul anului 2011, ea găzduind o nouă slujbă religioasă şi în această lună, septembrie.

Biserica Akdamar a fost construita de arhitectul Episcop Manuel, între anii 915-921 d.Hr., sub supravegherea regelui Gagik I.

Biserica Akdamar - lacul Van 2011 4

Numele, dat după insulă, Aght’amar, se explică printr-o legendă bine-cunoscută în rândul populaţiei locale: un nobil, care s-a îndrăgostit de o frumoasă fată pe nume Tamar, vizita insula în fiecare noapte pentru a o putea privi. Întrucât acesta a încercat să traverseze lacul chiar şi într-o noapte furtunoasă, barca i s-a răsturnat şi, fiind înghiţit de valuri, s-a înecat, rostind cuvintele "Ach Tamar". Tamar, aşteptând sosirea iubitului ei, îndurerată profund la aflarea veştii morţii sale, a murit şi ea la scurt timp după întâmplare. Prin urmare, insula a fost numită, de atunci, "Ach Tamar" (Aght’amar / Akdamar).

Biserica s-a păstrat ca parte a unui complex monastic, până la începutul secolului 20, după care a fost abandonată în timpul primului război mondial, ca urmare a luptelor de-a lungul frontierei ruse, fiind lăsată într-o stare deplorabilă pentru mai mulţi ani.

Biserica Akdamar - lacul Van 2011 5

Biserica Akdamar - lacul Van 2011 6 Biserica Akdamar - lacul Van 2011 7
Autorităţile turceşti au restaurat biserica în perioada 2005-2007 şi au deschis-o ca muzeu.
În urma unei propuneri formulate de Biroul Guvernatorului de Van şi aprobată de Ministerul Turismului şi al Culturii, autorităţile au decis ca, ulterior, Biserica Akdamar să găzduiască o slujbă religioasă o dată pe an, informeaza serviciul de presa LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.