publicat în: Arhivă

Frictiuni intre Biserica Ortodoxa si Biserica Luterana din Finlanda

Mitropolitul Ambrozie frictiuni Biserica ortodoxa Biserica Luterana LONews 2011 Finlanda    Politica Bisericii Ortodoxe Finlandeze, de închiriere a diferitelor locaţii către grupurile din afară a provocat certuri între Biserica Ortodoxă si cea Evanghelică Luterană. Permiţând Fundaţiei Luther, un grup conservator care a rupt relaţiile cu Biserica Luterană, să organizeze evenimente în spaţiile aflate în proprietatea sa, Biserica Ortodoxă a stârnit controverse cu Biserica Luterana, dar chiar şi în interiroul său, informeaza Serviciul de presa LONews, conform materialelor primite de la corespondenti aflati in zona. 

   Fundaţia Luther, care se opune politicii Bisericii Evanghelice Luterane de admintere a hirotoniei femeilor, a organizat mai multe evenimente în spaţii aflate în proprietatea Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea. În partea de est a Finlandei, clădirile utilizate aparţineau insa Bisericii Ortodoxe. Arhiepiscopul ortodox Leo a permis Fundaţiei să închirieze spaţiile pentru efectuarea slujbelor.

   Ajungând la urechile membrilor Bisericii Luterane faptul că proprietăţile ortodoxe au fost închiriate Fundaţiei Luther, furia şi îngrijorarea şi-au făcut apariţia în rândul acestora, existând riscul afectării cooperării ecumenice. Mitropolitul Ambrozie, Episcop ortodox de Helsinki, a solicitat mai apoi anularea contractelor. 

   Vicarii parohiilor ortodoxe din Helsinki se pusesera insa de acord anul trecut asupra solutiei ca clădirile lor să nu fie folosite de către Fundaţia Luther, sau de alte grupuri care incită la dezbinare în rândul luteranilor, “Fundaţia Luther fiind văzută ca Biserică într-o altă Biserică, care încearcă să submineze Biserica Evanghelică Luterană din interior”.

   Arhiepiscopul finlandez ortodox Leo a mărturisit ulterior, totusi, că regretă apariţia controverselor privind utilizarea spaţiilor pe care le deţine. El a mai subliniat că Biserica Ortodoxă nu închiriază de fapt bisericile sale. Biserica Ortodoxă nu permite ca clădirile bisericilor – zone sfinţite – să fie folosite de către străini.
   Leo mai spune că alte spaţii pot fi închiriate spre utilizare de către alţi creştini, dar ca, de acum, se vor avea in vedere analize punctuale, informeaza Serviciul de presa LONews.

– articol trad, interpretare si redactare: Ing. pr. Catalin Ion