Ziua UNGARIEI (9) la FDFAC 2011: Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara – editia II, Dunarea

Ziua de vineri, penultima zi a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara este dedicată vecinilor ungari.

„Omul de aur / The Man of Gold / Az aranyember”, un film de arhivă din 1919 a rulat, pana la ora la care publicam acest articol, în Gara Fluvială, iar pentru după amiază se pregăteşte proiecţia unui documentar tematic – „Exodul de pe Dunăre / The Danube Exodus”, un film ce utilizează secvenţele din filmele realizate de căpitanul de vapor Nandor Andrasovits în 1939 şi conţine imagini color timpurii extrem de rare, în care se pot vedea mai multe porturi dunărene.

Profitând de prezenţa la Cetate a tânărului regizor Tudor Jurgiu, dar şi a actorului Adrian Titieni, în această după amiază are loc şi o proiecţie specială a filmului „Nunta lui Oli”.

Seara se va încheia cu un scurtmetraj din 2007 „411-Z”, o metaforă a incapacităţii liderilor de a conduce naţiunile, urmat de coproducţia Ungaria / Germania / Austria, „Proiectul Frankenstein / Tender Son: The Frankenstein Project / Szelid teremtes / A Frankenstein-terv”, un film nominalizat la Cannes pentru Golden Palm, o adaptare foarte liberă a romanului lui Mary Shelley în zilele noastre.

Tot în seara zilei de vineri va avea loc un moment artistic susţinut de ansamblul Öves de la Târgu- Mureş. Invitaţii şi spectatorii de la Cetate sunt provocaţi să danseze alături de Öves , cunoscuţi ca păstrători ai tradiţiilor din zona ceangailor, prin muzică şi dans.

Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara se desfasoara in acest an in perioada 18-27 august, in Portul Cultural Cetate (langa localitatea Cetate, in zona Calafat).

Evenimentul este organizat de Asociatia “Film Romania” (AFR) si Fundatia Pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Institutului Cultural Roman.

Susţinut de Consiliului Judeţean Dolj, primăriile Cetate şi Calafat.
Sponsori: ING, Metro, Boromir, Eurolines, Hotel “Panoramic”.

Parteneri Media: Agenţia de Ştiri Lăcaşuri Ortodoxe, Realitatea TV, Radio România Cultural, RFI, Şapte Seri, Observatorul Cultural, ArtActMagazine, videofil.ro, port.ro, metropotam.ro, cinefan.ro, ziare.com, realitatea.net, calendarevenimente.ro, andemmotion.ro, euro-cinema.ro.

Alte materiale FDFAC 2011 gasiti dand click aici!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.