ZAGREB – Croaţia: preocupare faţă de naţiune; un preot plăteşte numele nou-născuţilor

Preocupat de soarta naţiunii croate, un preot catolic local a decis să plătească o recompensă, numerar, la părinţilor care dau copiilor lor un nume tradiţional, a raportat miercuri cotidianul Jutarnji List.

“Cine dă copilului numele unui bunic, a unei bunici, a unui sfânt sărbătorit în apropierea zilei de naştere a copilului, sau unul dintre numele de mai jos (…) va primi 1000 kunas (135 euro) din partea preotului” – este mesajul care poate fi citit pe uşa bisericii Ploce, un port maritim aflat în sud.

Anunţul este însoţit de aproximativ 80 de nume bărbăteşti şi femeieşti recomandate.

Preotul Petar Mikic spune ca a lansat aceasta iniţiativă pentru a “păstra identitatea naţională”, se precizează în ziar.

“Sunt interzise toate numele suspecte. Noi trebuie să împiedicăm dispariţia (…) Croaţiei. Aceasta depinde mult de numele pe care noi trebuie să îl dăm oamenilor, ca să ştim cărui popor aparţin”, a spus el.

În conformitate cu datele oficiale furnizate în ultimii ani de către autorităţile municipale, părinţii au tendinţa de a oferi copiilor lor un nume scurt şi internaţional, de rezonanţă, cum ar fi Lana, Sara sau Leon.

Printre numele tradiţionale, incluse pe lista, se găsesc: Ivan, Marko şi Tomislav (băieţi) sau Marija, Katarina pentru fete.

88% dintre cele 4.4 milioane de locuitori din Croaţia sunt romano-catolici.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.