O Biserică ortodoxa demolată in partea de sud-vest a Moscovei

Demolarea unei clădiri considerată a fi o “fostă” Biserică ortodoxă, cu hramul Schimbarea la faţă, a demarat pe Novatori Street în Districtul Obrucevski, din Moscova.

“Un excavator ne-a demolat Biserica. Acţiunea nu a durat mai mult de o oră.”, spunea un activist al comunităţii locale, pe numele său Viktor Militarev, către Interfax, miercuri dimineaţă.

Cea mai mare parte a clădirii a fost deja demolată, iar crucea a fost dată jos de pe acoperiş.

Activiştii ortodocşi de pe Novatori Street regretă că niciunul dintre aceştia nu s-a aflat în apropierea clădirii în dimineaţa aceea, pentru a se opune demolării.

După cum afirmă cei din zonă, aici, o clădire ar fi fost sfinţită încă din 1914.

“Au început s-o demoleze pe timpul nopţii, fără să spună un cuvânt. Excavatorul a călcat pestre crucea dată jos de pe acoperişul Bisericii. Icoanele noastre, un potir, un stand de cărţi erau înauntru. Totul este distrus şi nu am fost lăsaţi înăuntru, să salvăm lucrurile noastre sfinte”, a spus un activist pentru Interfax.

Este demn de menţionat faptul că excavatorul s-a şi defectat când activiştii au început să se roage lângă clădirea demolată.

Autorităţile orăşeneşti susţin că din arhive nu reiese că aici ar fi fost vreodată o biserică. Serviciul de presă al Patriarhiei a subliniat că această comunitate Novatori Street, trebuie să înţeleagă că au primit o parcelă pe care să construiască noua Biserică.

Cei ce s-au opus demolării de pe Novatori Street nu vor să renunţe. Ei vor continua să se lupte, acum, pentru a construi o nouă Biserică, exact în acelaşi loc.

“Incidentul de astăzi arată cât de slabă şi cât de divizată este societatea civilă ortodoxă. Ca de obicei, doar puţine persoane sunt active şi iniţiativa lor se scufunda în totală indiferenţă”, a spus şeful diviziei de la Unniunii cetăţenilor Ortodocşi de la Moscova, Kirill Frolov, agenţiei.

“Imaginaţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă o moschee ar fi fost demolată, într-o capitală europeană! Demolarea Bisericii de pe strada Novatori a dovedit că suntem o “pradă uşoară”, a spus Frolov.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.