publicat în: Arhivă

Vizita la Manastirea Condrita – Republica Moldova

in dupa amiaza zilei 23 Septembrie 2009, iPS Vladimir, insotit de PC Prot. Mitr. Vadim Cheibas, secretarul Mitropoliei, a intreprins o vizita de lucru la Manastirea Condrita. A fost prezent si dl Chiril Gaburici, director general al Companiei mobile „Moldcell".


La intrarea in manastire ierarhul a fost intampinat de catre Prea Cucernicul Parinte Veaceslav ?pac, administratorul manastirii si de catre nevoitorii acestui sfant asezamant. Au fost vizitate toate edificiile manastirii si s-au trasat obiectivele pentru anul viitor.

Parintele Veaceslav a relatat urmatoarele: „Ne bucura prezenta inalt Prea Sfintiei Voastre in acest vechi asezamant monahal, care cu binecuvantarea si directa supraveghere a Dumneavoastra incepe a-si reveni dupa calvarul prin care a trecut in anii prigoanei. Vedeti primii pasi, pe care cu Domane ajuta ii infaptuim, pentru ca aceste sfintenii de mare valoare arhitecturala, dar si imbibate de rugaciuni, sa fie readuse la aspectul de odinioara. A fost renovata in exterior Biserica „Adormirea Maicii Domnului", fiind prelucrata fiecare piatra conform vechilor tehnologii ale zidarilor, iar acum se executa tencuiala in interior. A fost renovata si bisericuta din demisolul locasului, care va gazdui muzeul manastirii. Anul acesta a fost ridicat blocul de chilii si trapeza manastirii si aici vreau sa aduc suncere multimiri conducerii „Moldcell", care a sustinut aceste lucrari. Se munceste la ambele intrari ale asezamantului, ridicandu-se si amenajandu-se mai multe cladiri auxiliare".

Ierarhul a ramas multumit de calitatea lucrarilor, recomandand sa fie nivelat pamantul din spatele Bisericii „Sf. Irh. Nicolae", precum si largirea suprafetei din centrul manastirii. Mitropolitul a dispus sa se faca unele modificari in interiorul bisericii de iarna si la intrarea in manastire.

La randul sau, dl Chiril Gaburici, a mentionat ca in ultimii doi ani s-au facut schimbari esentiale, foarte vizibile si Compania pe care o conduce va contribui si de acum inainte la prosperarea acestui sfant asezamant.

Apoi a fost vizitata fabrica de lumanari amplasata in vecinatatea manastirii, Mitropolitul discutand cu conducerea si lucrartorii de aici despre procesul de munca si perspectivele dezvoltarii acestei ramuri.