Hramul Manastirii Vodita din Mehedinti

In data de 8 septembrie 2009, cand Biserica Ortodoxa face pomenirea slavitului praznic al ,,Nasterii Maicii Domnului”, PS Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei a savarsit Sfanta Liturghie la altarul de vara amenajat in incinta Manastirii Vodita, cu prilejul hramului acestui sfant asezamant monahal.

Dupa Sfanta Liturghie, parintele Ciprian Mocanu, Secretar Eparhial al Episcopiei Severinului si Strehaiei a fost hirotesit duhovnic si iconom stavrofor, dupa ce duminica a fost hirotonit preot si instalat ca preot paroh al bisericii Sf. Gheorghe Vechi din Dr.Tr.Severin.


Manastirea Vodita din judetul Mehedinti reprezinta cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar si totodata primul asezamant monahal din tara noastra administrat autonom (samovlastie) dupa regulile bisericii orientale stabilite de Sfantul Vasile cel Mare.

Ea a fost ridicata intre anii 1370-1372 de Sfantul Nicodim pe cheltuiala voievodului Vladislav I. in timpul comunismului manastirea nu a functionat, reinfiintarea ei fiind aprobata de Sfantul Sinod in 1991.

in anul 1995 a inceput executia unei frumoase biserici de lemn, la realizarea careia au fost preluate si unele elemente din stilul traditional maramuresan. Biserica a fost sfintita la data de 29 iulie 2001, de catre i.P.S. Teofan, pe atunci Mitropolitul Olteniei.

incepand din anul 1997 staret al Manastirii Vodita este P.C. Protos. Ioanichie Nicolaescu.

Pentru ALBUM FOTO, dati click aici:

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.