publicat în: Arhivă

Sfintirea Bisericii Cuviosul Onufrie Braviceni – Orhei, pangarita de sistemul ateist

Astazi, 5 octombrie, in s. Braviceni, r. Orhei a avut loc Sfintirea Bisericii cu hramul „Cuv. Onufrie", dupa o reparatie capitala a acesteia, condusa cu o deosebita maiestrie de catre parohul Bisericii, Prot. Mitr. Roman Leu.

Construita la anul 1859, din piatra, de catre niste boieri de neam polonez, ce purtau titlul de conti si care la acel moment erau proprietarii satelor Braviceni, Malaiesti si Tarzieni, Sfantul Lacas, ca si majoritatea Bisericilor din Moldova a avut trista soarta a pangaririi acesteia de catre sistemul ateist.


Slujba de sfintire a fost savarsita de un sobor impunator de preoti, in frunte cu iPS Vladimir, Mitropolitul Chisinaului si al intregii Moldove. Oaspete de onoare la slujba de sfintire a fost Prim-Ministrul Republicii Moldova, Domnul Vladimir Filat.

Ctitorul principal al reconstructiei Bisericii a fost Domnul Ion Cocerva, care pentru activitatea sa sarguincioasa, a fost decorat cu ordinul „Sfantul ?tefan cel Mare", gr. II. A fost accentuata si munca depusa de primarul localitatii, si de catre toti crestinii din sat.

Au fost mentionate meritele deosebite ale Parohului Bisericii, truda sa fiind rasplatita prin decorarea acestuia cu dreptul de a purta Mitra.

Cu un cuvant de felicitare catre crestinii din Braviceni s-a adresat inalt Prea Sfintia Sa, Mitropolitul Vladimir, care a apreciat inalta calitate a lucrarilor de renovare efectuate, cat si dragostea celor de la Braviceni pentru Sfanta Biserica a lui Hristos, multumindu-le tuturor celor care au contribuit la renovarea Sfantului Lacas, fie financiar, fie cu munca fizica si chiar si cu o simpla semnatura.

Biroul de Presa al Blagociniei de Orhei