publicat în: Arhivă

Infiintarea unui nou protopopiat ortodox roman in Ungaria, condus de Pr. Ic. Stavr. Marius Maghiaru

Infiintarea unui nou protopopiat ortodox roman in Ungaria, condus de Pr. Ic. Stavr. Marius Maghiaru

in cadrul sedintelor Consiliului si Adunarii Eparhiale ale Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, desfasurate in perioada 29-30 ianuarie 2009, la Centrul Eparhial din Giula, sub presedintia Preasfintitului Parinte Episcop Siluan, s-a luat decizia infiintarii unui nou protopiat.


In cadrul acestor sedinte – conform unui comunicat de presa emis de Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria, confirmat si de Centrul de Presa al Patrairhiei Romane – "Adunarea Eparhiala a luat decizia infiintarii unui nou protopopiat, la Budapesta, prin desprinderea parohiilor romanesti pestane din fostul protopopiat de Giula-Budapesta, marcand astfel importanta comunitatii romanesti din capitala Ungariei si oferind posibilitatea acestui nou protopopiat de a-si extinde aria sa de activitate pastoral-misionara si la romanii care traiesc in alte orase apropiate. Noul protopopiat va ocupa locul al doilea in ordinea ierarhica a Episcopiei, dupa protopopiatul de Giula si va fi condus de Pr. Ic. Stavr. Marius Maghiaru, parohul comunitatii romanesti din capitala, care impreuna cu Parintele Singhel David Pop, superiorul Asezamantului Monahal „Sfantul Ioan Botezatorul” si conducatorul Centrului Cultural si Pastoral-Misionar „Sfantul Vasile cel Mare”, se ingrijesc de necesitatile spirituale ale romanilor din Budapesta si imprejurimi."

Conform aceluiasi comunicat, lucrarile au debutat cu oficierea Sfintei Liturghii in Catedrala Episcopala din Giula, de catre Preasfintitul Parinte Episcop Siluan si preotii din Adunarea Eparhiala, urmata de un parastas pentru pomenirea lui Emanuil Gojdu, la 140 de ani de la moartea sa, si o slujba de Te Deum.

Teo-Christian / redactie