Ierusalim – Pregătiri pentru o posibilă vizită a Papei, în primavara anului 2009, în Israel

Preşedintele israelian Shimon Peres a discutat detalile unei posibile vizite a Papei Benedict XVI în Israel, în primăvara anului 2009, cu o delegaţie de la Vatican, a declarat astăzi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

“Noi aşteptăm o confirmare oficială a vizitei, pe care trebuie să ne parvină din partea Romei”, dar preşedintele a început încă de ieri, 10 decembrie 2008, discuţiile cu o delegaţie a Vaticanului, programul acestei vizite ce ar putea avea loc în primăvara anului 2009, a spus Ayelet Frish.

În timpul unei vizite în Italia, în septembrie 2007, Peres l-a invitat pe Papă să vină în Israel, pentru a “întări mesajul de pace, reconciliere şi speranţă pentru întregul Orient Mijlociu”. Papa s-a arătat bucuros să accepte această invitaţie, dar data exactă nu a fost stabilită, a declarat purtătorul de cuvânt.

În Roma, un oficial al Vaticanului, a anunţat la sfârşitul lui noiembrie, posibilitatea unei excursii a Papei în Israel, în 2009.

Cotidianul Israelian Haaretz, a specificat că această vizită se va derula în cea de-a doua săptămână a lunii mai 2009 şi va cuprinde şi o descindere în Betleem, în Cisiordania ocupată.

În cazul în care această vizită, va avea loc, ea va interveni într-un climat delicat, agitat de controversele recurente referitoare la rolul Papei Pius XII in timpul Holocaustului.

Actualul Papă a salutat public rezultatul pozitiv la procesul de beatificare a lui Pius al XII-lea, dar decizia nu poate fi luată decât după aproximativ 6-7 ani, când istoricii au acces la arhivele secrete ale Vaticanului, cu referire la acesta (a sustinut mai apoi o delegaţie evreiască).

“Pius al XII-lea este acuzat de către istorici, de către organizaţiile evreieşti şi de Israel, pentru pasivitate în faţa persecuţiei antisemite şi a exterminării evreilor de regimul nazist, în timpul celui de-al doilea război mondial.

Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Israelul într-un pelerinaj în Ţara Sfântă, în anul 2000.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.