STRASBOURG (Consiliul European) – CEDO: Două fundaţii armene câştigă procesul de revendicare intentat Turciei

Două fundaţii armene, religioase, care au ramas fara proprietăţi în Turcia, au obţinut marţi un rezultat favorabil la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Guvernul turc trebuie să plătească 275.000 de euro fondatorilor spitalului armean Surp Pirgic din Yedikule, ca preţ al unui apartament din Istanbul, licitat de o persoană particulara, care nu mai poate fi returnat.

Consiliul de administraţie al Fundaţiei Samatya Surp Kevork, care cuprinde o biserică, o scoala şi un cimitir armean, şi el expropriat de o clădire din Istanbul, la rândul său va primi 600.000 de euro ca daune materiale.

Trezoreria Publică Turcă a contestat titlurile de proprietate ale ambelor fundaţii religioase armene, iar Justiţia turcă a anulat aceste titluri, la 40 respectiv 47 de ani după achiziţionarea acestora prin donatie.

Fundaţiile au depus petiţii la CEDO la Strasbourg, pretinzând că sunt victime ale încălcării respectului pentru proprietatea drepturile fundaţiilor şi bunurile lor.

În cele două hotărâri, Curtea respinge acuzaţiile de discriminare, dar a recunoscut că anularea proprietăţilor încalcă drepturile fundaţiilor asupra bunurilor lor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.