Liturghiile Sf Ioan Gura de Aur, in Biserica Ortodoxa din Missouri – USA

Gerald Herrin din Springfield, Missouri, calatoreste 200 de mile pentru a participa la Liturghiile Sfantului Ioan Gura de Aur, in Biserica Ortodoxa de rit rusesc, Sf. Ioan Gura de Aur, din House Springs:

"Am studiat mai multe religii diferite", spune Herrin, in varsta de 61 de ani. "Vorbind cu membrii (Sf. Ioan Gura de Aur), am decis ca este locul unde trebuie sa fiu".

©Traducere si redactare: Andreea Zahariea pentru Lacasuri Ortodoxe® (cell extract)


Herrin face drumul de cel putin trei ori pe luna, in fiecare noapte de sambata sau duminica dimineata.

El a declarat ca atmosfera din Biserica l-a atras imediat. "Cand esti intr-o biserica ortodoxa, nu este ca si cand te afli intr-o sala de intalniri", a spus el. "Traiesti o pregustare a Cerului. Te afli intr-un loc sfant, nu intr-o sala de sedinte. S-a creat astfel o conexiune imediata pentru mine".

Mica biserica de la 3774 Gravois Road se evidentiaza in Jefferson County, prin cupola sa traditionala ruseasca. Se intinde pe 20 de acri, impreuna cu alte trei structuri ale parohiei.

Interiorul este bogat ornamentat cu icoane.

Desi, poate ca arata diferita fata de alte biserici, cu invataturile acesteia trebuie sa fie familiarizata practic majoritatea crestinilor, a declarat parintele paroh Christopher Stade.

"Biserica Ortodoxa exista de 2000 de ani", a declarat Stade, in varsta de 56 de ani, din Cedar Hill. "Avem un inceput comun cu Biserica Romano-Catolica. Apoi, s-a produs o ruptura pe tema autoritatii unice a Papei, spre deosebire de o autoritate comuna".

Biserica de aici a demarat la inceputul anilor 1980, in sudul St Louis County, fiind mutata in actuala locatie in 1985.

Cladirea a fost proprietatea unei grupari a Martorilor lui Iehova. Stade a mai povestit ca membrii bisericii au remodelat-o, pentru a se potrivi nevoilor acestora, ridicand plafonul si instaland o turla cu o cruce de argint in varf.

Kristen Vogt, secretar al bisericii, a marturisit ca Sf. Ioan Gura de Aur ii atrage pe membrii sai dintr-o zona intinsa a regiunii St Louis, desi exista si o alta Biserica Ortodoxa Rusa in sudul St Louis. Peste 60 de familii alcatuiesc grupul actual al Sf. Ioan Gura de Aur.

Parintele Stade recunoaste ca barba lunga, reverenda neagra si sfanta cruce mare ale preotului ortodox atrag adesea atentia celorlalti rezidenti ai Jefferson County.

"O multime de oameni ma intreaba: Ce esti tu?", a mai spus el. "Deci, am sansa sa le explic ce sunt si ce reprezint".

El a declarat ca majoritatea dintre ei sunt surprinsi de cat de multe pot avea in comun cu Sf. Ioan Hrisostomul sau cu alte biserici crestine.

"Organizam si picnicuri aici", a mai spus el. "Avem si nunti ale credinciosilor, pe care le organizam sub un cort mai mare". "As dori ca oamenii sa stie ca suntem cu adevarat incantati de oaspeti", a conchis el, formuland astfel si o invitatie potrivita pentru cei din zona.

Un articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 26/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.