Resfintirea Bisericii Procuia – Gorj

Resfintirea Bisericii Procuia – Gorj

in duminica a patra dupa Sfintele Pasti (a slabanogului), inalt Preasfintitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, a fost prezent in mijlocul credinciosilor din parohia Pocruia, judetul Gorj. Cu acest prilej, a fost resfintita si biserica ce se gaseste asezata in cimitirul din localitate.


Dupa savarsirea slujbei de resfintire, IPS Irineu, impreuna cu un numeros sobor de preoti si diaconi, a oficiat slujba Sfintei Liturghii, la care au luat parte cateva sute de credinciosi din localitate si din imprejurimi.

„Daca nu ne vindecam inseamna ca inca mai traim in moarte”

in cuvantul sau de invatatura, Mitropolitul Olteniei a tras un semnal de alarma asupra adevaratei surse din care se naste suferinta si boala, aducandu-l ca exemplu pe slabanogul din Evanghelie: „Ne vindecam printr-o lucrare a lui Dumnezeu, nu neaparat printr-o iscusinta a medicamentelor si printr-un dar special al doctorilor. Abia dupa ce trecem peste boala aflam de ce am suferit atat de mult: «Iata te-ai facut sanatos, de acum sa nu mai gresesti! ».

Trupul tau a dobandit din nou puterea si taria de mai nainte, poti sa judeci clar, poti sa mergi, poti sa vezi, Dumnezeu a deschis din nou viata inaintea ta, asa cum ne spune psalmistul: « Viata au cerut de la tine si le-ai dat lor lungime de zile! ».

Cerem de la Dumnezeu viata si el ne-o daruieste, insa ne atrage atentia sa nu mai pacatuim ca poate sa ni se intample ceva mai rau. Acest lucru este foarte adevarat pentru ca orice pacat imbolnaveste si slabeste sufletul nostru. Daca savarsim vreo fapta urata, o fapta condamnabila din perspectiva Evangheliei lui Hristos, ne imbolnavim cu organul cu care pacatuim. De aceea sunt atatea infirmitati in lumea aceasta pe care medicina, uneori, nici nu le poate clasifica. Simtim durerea, dar nu vedem boala. Sunt suferinte pe care medicina le consemneaza numai ca fenomene, ceea ce inseamna ca in interiorul nostru este o mare lipsa de energie dumnezeiasca. Asadar, daca nu ne vindecam, inseamna ca inca mai traim in moarte, mai traim in stricaciune, inca mai traim in boala”.

Tot in cadrul Sfintei Liturghii, tanarul teolog ?arpe Gheorghe a fost hirotonit intru preot pe seama parohiei Vladuleni din Protopopiatul Targu Jiu Sud, iar tanarul Corobea Catalin a fost hirotonit diacon pe seama aceleiasi parohii. in finalul slujbei, IPS Irineu a impartit mai multe gramate de multumire: preotului paroh, Vasile Popescu, Primariei din localitate si Consiliului Local, care au contribuit in mod deosebit la finalizarea lucrarilor de restaurare.

Localitatea Pocruia se gaseste in depresiunea Tismana, la poalele Muntilor Vulcan. Biserica poarta hramul Sfintilor Arhangheli „Mihail si Gavriil” si a fost ridicata in anul 1860, in cimitirul parohial, unde se gaseste si astazi.

MITROPOLIA OLTENIEI

©Alex-Daniel Rotariu publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 15/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.