publicat în: Arhivă

Replica Patriarhiei la: “Nicolae Ulieru si preotul parohiei Sf. Gheorghe Vechi santajeaza batranii dintr-un imobil din centrul Capitalei”

Patriarhia Romana ne informeaza, din datele primite de la parohul Bisericii Sfantul GHEORGHE VECHI Capitala:

in legatura cu articolul intitulat "Nicolae Ulieru si preotul parohiei Sf. Gheorghe Vechi santajeaza batranii dintr-un imobil din centrul Capitalei", semnat de doamna Ramona Feraru in cotidianul Curentul din 10 august 2010, pentru corecta informare a opiniei publice, facem urmatoarele precizari:

© Redactare: TEO-CHristian pentru Lacasuri Ortodoxe®


1. Parohia Sfantul Gheorghe Vechi cu sediul in Bucuresti, Calea Mosilor nr. 36, Sector 3 este proprietara de drept a imobilului din B-dul Corneliu Coposu nr. 1 D. Acest drept se intemeiaza pe Autorizatia de constructie nr. 23 V din 22 februarie 1913, prin care „Epitropia Bisericei Sf. Gheorghe Vechiu” era autorizata sa construiasca pe proprietatea sa actualul imobil, Contractul de concesiune nr. 20674 din 05 decembrie 1912 incheiat intre Epitropia Bisericii Sf. Gheorghe Vechi si Dl. Dumitru Oprea Soare pe termen de 25 de ani (26 octombrie 1913 – 26 octombrie 1938) avand scop construirea actualului imobil, Procesul Verbal de predare-primire a imobilului la expirarea concesiunii, documente pe baza carora s-a eliberat incheierea de intabulare nr. 11845/2005.

Imobilul nu a fost niciodata instrainat, nationalizat sau scos din proprietatea, implicit administrarea Parohiei Sfantul Gheorghe Vechi. Acest lucru poate fi dovedit cu documente oficiale, respectiv procese verbale ale Consiliului parohial, corespondenta anuala intre Parohie, Centrul Eparhial si institutii ale statului, documente privind investitii si lucrari de intretinere efectuate de Parohie la acest imobil, acte financiar contabile.

2. intregul imobil are in total 12 apartamente si 4 garsoniere si nu 25 de apartamente, asa cum mentioneaza in articolul respectiv.

3. Toate contractele de inchiriere, chiar si cele „din anii 70”, au fost incheiate cu Parohia Sfantul Gheorghe Vechi, nu cu „statul”. Surprinzator este faptul ca, desi contesta dreptul de proprietate al Parohiei asupra acestui imobil, fostii chiriasi nu au prezentat in nici o instanta documente care sa sustina contrariul.

Parohia nu a intentat procese de evacuare tuturor chiriasilor, ci doar celor rau platnici si celor ce au contestat in instanta dreptul de proprietate al Parohiei asupra imobilului in cauza. Toate aceste procese au fost puse pe rol dupa incercari repetate de negocieri cu fostii chiriasi, carora le expirasera contractele de inchiriere. Negocierile au avut loc in cadrul sedintelor Consiliului parohial, iar actionarea in instanta s-a facut in urma refuzului categoric al persoanelor implicate de a incheia noi contracte de inchiriere conform hotararilor Permanentei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor, in conformitate cu prevederile Statutului Bisericii Ortodoxe Romane. in consecinta, fiecare actiune s-a introdus in instanta dupa aprobarea Permanentei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor pentru fiecare caz in parte.

4. Chiriile lunare, neplatite de fostii chiriasi, contestatari ai dreptului de proprietate al Parohiei asupra imobilului, nu au fost niciodata de 100 – 150 lei noi pe luna, ci numai de 103 lei/luna la nivelul anilor 1982. in plus, majoritatea acestora nu si-a platit niciodata cota parte la utilitatile de intretinere, situatie care a provocat dificultati financiare proprietarului (Parohia), nevoita sa achite din fonduri proprii contravaloarea acestora pentru a nu fi afectati chiriasii buni platnici si a evita rezilierea contractelor cu furnizorii de utilitati. Listele de plata afisate de Parohie la avizier, realizate in conformitate cu facturile platite din banii proprii, au fost sistematic rupte de catre cei care nu au inteles ca pentru a beneficia de o locuinta trebuie, in primul rand, sa incheie un contract de inchiriere si sa-si achite cota parte din cheluielile cu intretinerea imobilului (impozite, apa, salubritate, curatenie).

5. in legatura cu afirmatia calomnioasa din articol referitoare la o presupusa legatura intre parohie si domnul Nicolae Ulieru, mentionam ca nu exista nici o legatura intre Pr. Paroh Ionel Durlea, membrii Consiliului parohial si domnul Nicolae Ulieru.

Spre articol: "Nicolae Ulieru si preotul parohiei Sf. Gheorghe Vechi santajeaza batranii dintr-un imobil din centrul Capitalei".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 29/2010