O frantuzoaica si un belgian, canonizati pe 11 octombrie la Roma

Lacasuri Ortodoxe: din Paris
O frantuzoaica si un belgian, canonizati pe 11 octombrie la Roma

Frantuzoaica Jeanne Jugan, fondatoare a Congregatiei Micilor Surori ale Saraciei si pastorul Damien de Veuster, misionar belgian in Hawaii, vor fi canonizati pe 11 octombrie de catre Papa Benedict al XVI-lea, la Roma – a declarat luni 28 septembrie 2009 Conferinta Episcopilor Frantei (CEF).


Canonizarea, proclamarea solemna a Papei si ceremonia au loc dupa un proces lung al Bisericii, inseamnand ca o persoana este in mod oficial admisa in randul sfintilor.

Jeanne Jugan, bretona nascuta in Cancale in 1792, moarta in Saint-PERN (Ille-et-Vilaine) la varsta de 86 de ani, a fondat in Marea Britanie Congregatia Micilor Surori ale saraciei, in 1842, sub numele "Slujitorii saracilor".

Congregatia, amplasata pe cinci continente, numara in prezent, 2710 Mici Surori in 202 case care gazduiesc 13.000 de oameni in varsta, dintre cei mai dezavantajati.

Damien de Veuster, nascut in Belgia, in parohia din Tremelo (Flemish Brabant) la 3 ianuarie 1840, a murit din cauza leprei in Molokai (Insulele Hawaii) la 15 aprilie 1889, avand varsta de 49 de ani. Dupa pronuntarea juramintelor sale la Paris, el s-a alaturat in Insulele Hawaii in 1864 leprosilor de pe insula Molokai, pentru a-i ingriji. Gandhi avea sa il numeasca erou "fara de asemanare".

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.