Intrunire a budistilor din intreaga lume in Bangkok. Virtutile budiste in dezvoltarea socio-economica

templu budist in BangkokLacasuri Ortodoxe: din Bangkok
Budistii din tari precum Lituania si Uganda s-au adunat in Bangkok in week-end-ul trecut, cu ocazia Zilei Vesak – celebrarea anuala a nasterii, iluminarii si trecerii lui Buddha – unde a avut loc un apel catre monahii si budistii laici sa se foloseasca de credinta lor ca baza de actiune in promovarea dezvoltarii sociale si economice.

La sfarsitul unei conferinte de trei zile, convocate pentru a avea loc discutii referitoare la “virtutile budiste in dezvoltarea socio-economica”, participantii din 85 de natiuni au anuntat concluziile lor printr-o Declaratie din Bangkok. Exista o nevoie stringenta de “conservare a mediilor durabile sociale, economice si naturale”, se arata in aceasta declaratie. Gasirea unei modalitati de a echilibra progresele stiintifice si materiale cu castigurile culturale si spirituale este, de asemenea, cruciala, concluzioneaza semnatarii, exprimandu-si sustinerea fata de victimele dezastrelor naturale care “pozitioneaza civilizatia pe o pozitie de risc”, si chemand la actiune impotriva altor amenintari la adresa vietii pe pamant, de la conflicte si pana la problemele de mediu.

Conferinta a fost gazduita in perioada 12-14 mai 2011 de Universitatea Budista Mahachulalongkorn din Thailanda (MCU), sub asistenta Consiliului Suprem Sangha al Thailandei – un grup care il alege pe patriarhul tuturor calugarilor budisti, indiferent de natiune – si a Organizatiei Natiunilor Unite, care recunoaste Festivalul Visakha Puja ca pe un eveniment international.

Conform declaratiilor facute de rectorul acestei Universitati, in total au fost prezenti 1700 de participanti, dintre care aproximativ 1000 de calugari budisti si calugarite. intrucat pe multe alte situri istorice ale budismului, din Nepal si India, nu poate fi gazduit un numar atat de mare de persoane, altarul Buddhamonthon si parcul de la marginea Bangkokului vor face parte dintr-un viitor nou centru de budism al lumii.

La nivel practic, Declaratia le-a cerut budistilor la nivel mondial sa lupte in combaterea amenintarilor la adresa vietii pe pamant, printre care poluarea, ploile acide, incalzirea globala si alte provocari de mediu, impreuna cu guvernele, ONG-urile si mass-media. Aceasta mai cere in plus UNESCO sa pastreze si sa protejeze siturile budiste unde exista sapaturi arheologice.

Budistii din intreaga lume au putut sa urmareasca evenimentele la televizor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.