Wednesday 18 may 2011

Incidente ocazionate de sarbatoarea canonizarii sfintilor martiri din Novo Selo si Batak, Bulgaria

memorialul sfintilor din batak bulgariaMembrii si adeptii partidului nationalist de extrema-dreapta din Bulgaria, Ataka, au marcat marti, 17 mai 2011, ceremonialul dedicat noilor sfinti martiri ai masacrului din Batak.

Primaria s-a plans din cauza a peste o duzina de distrugeri legate de cladirile de care aceasta dispune si din cauza insultelor adresate angajatilor municipali, pentru motivul ca ea nu a reusit sa ofere o permisiune scrisa pentru organizarea reuniunii Ataka.

Aproximativ 200 de adepti Ataka, inclusiv liderul de partid, Volen Siderov, s-au strans in Batak, marti, in cadrul evenimentelor care marcheaza omagiul adus de Bulgaria noilor sai sfinti.

Politia din orasul Pazarjik a informat totusi ca situatia a fost sub control.

Centrul de presa al partidului a anuntat intr-un scurt comunicat de presa, la scurt timp dupa aceasta, ca nationalistii vroiau sa organizeze o intrunire in Batak, in cinstea “victimelor bulgare ale genocidului turc”, recunoscand ca ar fi avut loc un “mic incident” cu Primaria, deoarece primarul si doi dintre adjunctii sai au incercat sa saboteze evenimentul.

Politia sustine, la randul sau, ca s-a vazut nevoita sa impiedice actiunea acestora, intrucat a avut loc o incalcare a ordinii publice in Piata Centrala a orasului, unde avea loc ceremonia oficiala.

Directia Regionala de Politie mai informeaza in continuare ca eliberase un permis pentru Ataka, dar pentru ora 6 pm si nu pentru 1 pm, atunci cand nationalistii au incercat sa efectueze marsul lor.

“Membrii Ataka au fost foarte aroganti, sustinand ca nimeni nu ii poate opri”, au declarat martori oculari.

Bulgaria a marcat in zilele de 16 -17 mai cinstirea martirilor din Batack ca sfinti, pentru prima data dupa ce Sfantul Sinod a luat decizia canonizarii acestora in aprilie, 2011, dupa cum informa la acea data Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Intre 4.000 si 5.000 de bulgari au fost macelariti in masacrul din Batak, aproximativ 700 dintre acestia fiind ucisi in regiunea Novo Selo, Kravenik, Batosevo si Aprilti – sate din nordul Bulgariei, in apropierea Loveci.

La manifestarile ocazionate de aceasta sarbatoare, Biserica Ortodoxa Romana a fost reprezentata de Preasfintitul Parinte Ambrozie, Episcop de Giurgiu.

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile