publicat în: Arhivă

Papa reafirma caracterul sacru al celibatului la preoti

Lacasuri Ortodoxe: din Cetatea Vaticanului
Papa reafirma caracterul “sacru” al celibatului la preoti

Papa Benedict al XVI-lea a reafirmat vineri, 12 martie 2010, caracterul "sacru" al celibatului pentru preoti, dezbaterea reinviind dupa un nou val de scandaluri pe seama cazurilor de pedofilie in care a fost implicata Biserica Catolica.


Celibatul este "un semn de consacrare totala lui Dumnezeu si ‘afacerilor lui Dumnezeu’, o expresie a auto-acceptarii lui Dumnezeu si a altora", a spus Papa, primindu-i in audienta pe cei 700 de participanti la o conventie teologica intitulata "Fidelitatea lui Hristos, fidelitatea preotului”, fiind citat de AFP.

Papa Benedict al XVI-lea a tinut sa reafirme "ca valoarea sacra a celibatului, in Biserica latina, este o carisma necesara pentru hirotonie si are o foarte mare apreciere si in Bisericile Rasaritene”.

Aceste declaratii, aminteste La Croix, apar in momentul in care o intreaga serie de scandaluri, privind implicarea Bisericii Catolice in cazuri de pedofilie, au loc in ultimele saptamani in Europa, reinviind dezbaterea referitoare la celibatul preotilor.

Vineri, 11 martie 2010, arhiepiscopul de Salzburg, Episcopul Alois Kothgasser, a declarat ca Biserica are in vedere o eventuala reformulare a acestei reguli, pentru ca "timpurile si societatea s-au schimbat” (vezi MONITOR Lacasuri Ortodoxe 8/2010).

?eful Bisericii austriece, cardinalul-Arhiepiscop de Viena, Christoph Schoenborn, considera si el, de asemenea, "necesar sa ne intrebam de ce" au loc aceste acte de pedofilie, citand in primul rand celibatul (vezi MONITOR Lacasuri Ortodoxe 8/2010).

Chestiunea a fost recent improspatata de un teolog eminent, elvetianul Hans Küng, foarte critic la adresa Papei Benedict al XVI-lea (fosti colegi in tinerete), care a scris intr-un articol publicat in mai multe ziare din tarile europene: "Pentru a lupta impotriva pedofiliei, trebuie abolit celibatul preotilor."

Punctul sau de vedere a fost preluat in mod deosebit de organizatiile de laici catolici: "?i noi suntem Biserica".

Dar, joi, 11 martie 2010, Cardinalul Claudio Hummes, prefect al Congregatiei pentru Clerici a afirmat la randul sau ca "celibatul sarcedotal este un dar al Sfantului Spirit, care trebuie inteles si trait cu un sentiment de plenitudine si de bucurie, intr-un raport total cu Dumnezeu".

Episcopul din Regensburg, Gerhard Ludwig Müller, a carui Eparhie este afectata de cazurile de pedofilie, prin corul sau celebru (vezi MONITOR Lacasuri Ortodoxe 8/2010), descria ca fiind o "prostie" ipoteza ca celibatul preotilor este cauza pedofiliei comise de clerici.

Mai mult decat atat, in timpul conventiei teologice, citeaza France Presse, Papa le-a cerut preotilor "care il marturisesc pe Dumnezeu in lume" sa nu devina obiectul "unei forme culturale efemere".

"Barbatii si femeile din epoca noastra au nevoie de preoti pana la sfarsit", si "nu de lucratori sociali", a declarat Benedict al XVI-lea, care spera ca preotul sa ramana distins prin felul sau de "a gandi, de a discuta(…) si de a se imbraca”.

AFP/La Croix

©KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 8/2010