Biserica Angliei a facut primul pas hotarator in deschiderea usii femeilor episcop

Lacasuri Ortodoxe: din Londra
Biserica Angliei a facut primul pas hotarator in deschiderea usii femeilor episcop

Biserica Angliei, reunita in Sinodul din York (nordul Angliei), a decis in favoarea principiului hirotonirii femeilor episcopi, in ciuda opozitiei traditionalistilor.

Dupa ani de „blocaj”, membrii Sinodului General au decis, dupa 12 ore de dezbateri, luni, 12 iulie 2010, sa nu mai intarzie adoptarea unui proiect de lege care sa permita femeilor sa devina episcopi.

©Traducere si redactare: KSLCatalin pentru Lacasuri Ortodoxe (cell extract) or…


Textul urmeaza sa fie aprobat cu o majoritate de 44 sinoade diocezane, inainte de a reveni la Sinodul General, in 2012, pentru adoptarea finala, care ar putea duce la hirotonirirea primelor femei episcop in anul 2014.

"Am decis sa cerem sugestii eparhiilor, pentru alcatuirea unui proiect de lege, fata de care multi din aceasta adunare au sentimente amestecate", a spus Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams.

?eful Bisericii Anglicane a recunoscut ca reforma a semanat discordie si ca a fost "extrem de dificil" sa se pastreze unitatea comunitatii anglicane.

Eparhiile vor fi capabile sa analizeze propunerea prin care adversarii femeilor-episcop sa isi vada totusi dorintele respectate, prin intermediul unor acorduri locale.

Propunerea lui Rowan Williams, de a stabili intr-o dioceza in care o femeie a fost aleasa, o jurisdictie paralela pentru credinciosii care isi doresc un episcop barbat, a fost respinsa in aceasta saptamana.

Christina Rees, implicata intr-o campanie in favoarea femeilor-episcop, a numit decizia Sinodului ca fiind un "rezultat minunat".

Reverendul David Houlding a declarat ca "usa a fost inchisa" traditionalistilor din Biserica.

Prima femeie preot a fost hirotonita in 1994 de Biserica Angliei, declansand o reactie in lant in randul a mai mult de 400 de clerici traditionalisti.

Biserica Anglicana din Statele Unite si Canada, unde au fost deja numite femei-episcop, a inregistrat tensiuni in randul traditionalistilor.

Biserica Episcopala Scotiana, le permite din 2003 femeilor sa devina episcopi, dar nici una nu a atins inca aceasta pozitie, in timp ce Biserica din Tara Galilor s-a pronuntat impotriva unui astfel de proiect, in aprilie 2008.

Un articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 26/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.