Vaticanul a criticat alegerea lui Robert Edwards pentru Premiul Nobel in medicina

Ignacio_Carrasco_de_Paula Lacasuri Ortodoxe: din Vatican / AFP
Vaticanul a criticat alegerea lui Robert Edwards pentru Premiul Nobel

Presedintele Academiei Pontificale pentru Viata a Vaticanului, care se ocupa de problemele etice si de aparare a vietii, a criticat luni, 4 octombrie 2010, alegerea lui Robert Edwards, "parintele" Fecundatiei in Vitro, FIV, pentru Premiul Nobel in Medicina, 2010.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Ignacio_Carrasco_de_Paula "Fara Edwards, nu ar fi existat o piata pe care sa se vanda milioane de ovocite” si "nu ar mai fi existat in lume un numar atat de mare de frigidere pline de embrioni", a declarat agentiei de stiri ANSA, Monseniorul Ignacio Carrasco de Paula.

"in cel mai bun caz, ei asteapta sa fie transferati in uter, dar mai probabil ca vor fi in cele din urma eliminati sau omorati", a spus Arhiepiscopul Carrasco de Paula, considerand ca aceasta este o problema de care “se face responsabil noul Premiu Nobel".

Presedintele Academiei Pontificale a declarat, de asemenea, agentiei italiene, ca "fara Edwards, procrearea asistata nu ar mai fi fost in starea de confuzie in care se afla, cu situatii de neinteles pentru copiii nascuti de bunici si de mame-surogat”.

O declaratie mai nuantata, in scris, a Episcopului Carrasco, a fost difuzata in urma cu cateva ore, cuprinzand si unele pasaje din declaratiile sale catre Ansa, dar nu toate, mai ales cea in care il face pe Edwards responsabil de moartea a milioane de embrioni. Arhiepiscopul Carrasco mai spune, de asemenea, ca s-a exprimat in nume personal si nu in numele Vaticanului, ca raspuns la solicitarile mass-media.

in aceasta declaratie, el recunoaste ca alegerea lui Robert Edwards la Premiul Nobel, nu este complet nepotrivita, recunoscand ca acesta "a deschis un nou capitol in domeniul reproducerii umane, cu rezultatele cele mai bune vizibile incepand de la Louise Brown, primul copil nascut in eprubeta, care acum este mama complet naturala".

Cu toate acestea, pentru presedintele Academiei, "motivele de confuzie sunt multe". "As spune ca a deschis usa gresit, concentrandu-se pe la fertilizarea in vitro, consimtind implicit seria de donatii si achizitii / vanzari care implica fiinte umane", a mai adaugat el.

Conform prelatului, "Edwards nu a rezolvat problema grava a sterilitatiii sau punctul de vedere al perspectivei patologice sau epidemiologice. "Trebuie sa asteptam pana cand cercetarea va conduce la o alta solutie, care sa fie, totodata, si mai putin costisitoare", a spus el.

Academia Pontificala pentru Viata investigheaza probleme majore biomedicale si juridice referitoare la promovarea si apararea vietii.

Vaticanul accepta, incepand cu sfarsitul anului 2008, fertilizarea asistata, dar considera "din punct de vedere moral, ilegala" fertilizarea in vitro, din cauza "sacrificicarii unui numar foarte mare de embrioni".

Reactia Bisericii Ortodoxe Ruse, AICI!

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 38/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.