Episcopii se roagă de Patriarhul sârb să mai rămână

Biserica Ortodoxă Sârbă (CPS) nu ar trebui să aleagă un nou patriarh, consideră Episcopul Lavrentije de Šabac.

Comentariile sale din cotidianul Belgrad Večernje Novosti au venit după ce a fost anunţată în această săptămână retragerea Preafericirii Sale, Patriarhul Pavle, de la îndatoririle sale, începând cu cea mai importantă şi apropiată întâlnire a Sfântului Sinod (Adunarea episcopilor Sarbi), stabilită pentru data de 11 noiembrie.

Episcopul Lavrentije a arătat că dacă Patriarhul nu va reveni asupra iniţiativei, atunci Sfânta Adunare a Episcopilor va putea lua un caracter electoral.

“Din toată inima mea îmi doresc ca Patriarhul Pavle să rămână la cârma Bisericii”, a spus el.

“Cred că nu este nevoie să alegem un nou cap al Bisericii Ortodoxe Sârbe, şi cred că ar trebui ca Patriarhul, cel puţin formal, să rămână pe poziţia sa. O astfel de poziţie a Preafericirii Sale nu ar interfera cu viaţa regulată a Bisericii”, a afirmat Lavrentije.

Episcopul a adăugat însă că “dacă această retragere va fi acceptată de majoritatea Adunării Sinodale, astfel încât să trebuiască ales un nou patriarh, decizia va fi acceptată bineînteles şi de el”.

B92 News Belgrad – Directii spre Ortodoxie – parteneriat Lacasuri Ortodoxe / USA 2008

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.