(VIDEO) Vizita liderului Bisericii Apostolice din Armenia in Georgia, si adevaratele probleme

liderul bisericii armene in georgia 2011Liderul Bisericii Apostolice din Armenia, Catolicosul Karekin al II-lea, in vizita in Georgia

Catolicosul Karekin al II-lea a ajuns in Georgia in data de pe 10 iunie 2011. Cu ocazia primirii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Georgiene, Ilia al II-lea, l-a asigurat pe liderul Bisericii Armene, in Catedrala Sfanta Treime din Tbilisi, ca vizita acestuia "este una foarte importanta, atat pentru Georgia cat si pentru Armenia", informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

"Sunt sigur ca vizita dumneavoastra va consolida si mai mult relatiile noastre de prietenie, si cred ca nu vom precupeti niciun efort pentru intarirea legaturilor noastre", a mai spus Ilia al II-lea.

Programul vizitei a inclus o intalnire a lui Karekin al II-lea cu presedintele Saakasvili si o excursie in Samtkhe-Javaketi, regiune predominant populata de armeni, urmata de o vizita in Talka, regiunea Kvemo Kartli.

in perioada 13 iunie – 15 iunie 2011, acesta a mai vizitat: Akaltikhe, Akalkalaki, Aspinta, Ninotminda si Talka.

Pe de alta parte, o disputa de mai lunga durata pe tema unor proprietati s-a aflat si ea de fapt pe agenda ierarhului, fiind nevoie in acest sens de unele discutii cu Biserica Georgiei si cu oficiali guvernamentali.

Desi lasata intr-un plan secundar in cadrul acestei vizite, principala preocupare a Bisericii Apostolice Armene ramane insa retrocedarea a 5 biserici din Tbilisi si una din Akaltike. Potrivit raportului anual al Departamentului de Stat privind libertatea religioasa internationala, statutul a cel putin 30 alte biserici solicitate de Biserica Apostolica Armeana ramane inca in litigiu.

Si, tot potrivit aceluiasi raport al oficialilor privind cererea Bisericii Armene, Guvernul Georgian s-a aratat dispus sa rezolve problema proprietatilor bisericesti in litigiu, de teama de a nu ofensa de fapt Biserica Ortodoxa Georgiana.

Liderul Bisericii Armene si-a exprimat speranta, in timpul vizitei efectuate in Catedrala Sfanta Treime, in 10 iunie, ca aceasta calatorie in Georgia ar putea ajuta la solutionarea litigiilor persistente, dar, cu toate acestea, nu a facut nicio alta precizare exacta – mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.