Monday 19 april 2010

PF Parinte Patriarh Daniel in parohia Sf. Apostol Andrei din Arganda del Rey (Cuvant 17 aprilie 2010)

PF Parinte Patriarh Daniel in parohia Sf. Apostol Andrei din Arganda del Rey (Cuvant 17 aprilie 2010)

inaltpreasfintiile Voastre,

Preasfintiile Voastre, Preacucernici si Preacuviosi Parinti,

Stimate autoritati locale, Iubiti credinciosi si credincioase,

Hristos a inviat!


Dorim sa exprimam bucuria intalnirii si a comuniunii cu toti clericii si credinciosii ortodocsi romani care ne-au intampinat aici, la parohia ‘Sfantul Apostol Andrei’ din Arganda del Rey. in mod deosebit apreciem implicarea acestei comunitati, ca si a altor comunitati ortodoxe romane din Spania, in organizarea ?colii parohiale. intr-o lume mereu in schimbare si intr-o societate secularizata dar care are, in acelasi timp, nevoie de iubirea lui Dumnezeu si de prezenta Bisericii, aceste eforturi de incurajare, cultivare si pastrare a valorilor eterne ale credintei ortodoxe strabune, sadite in poporul roman de Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al tuturor romanilor si al comunitatii ortodoxe romane din Arganda del Rey, sunt marturii minunate ale dreptei credinte.

Virtutile cultivate si incurajate in cadrul orelor de educatie religioasa sunt necesare sanatatii spirituale din familie si din societate. Educatia religioasa il invata pe copil si pe tanar iubirea fata de Dumnezeu si de oameni, credinta, speranta si solidaritatea, dreptatea si recunostinta fata de parinti si fata de binefacatori, darnicia si harnicia, sfintenia vietii, iubirea eterna a fiintei umane, adevarul existentei, binele comun si frumusetea sufletului generos.

Biserica propune astfel valori care pot sa depaseasca moartea biologica si sa dea sens, prin perspectiva vesniciei, chiar de la inceput, vietii copiilor. Valorile transmise prin educatia religioasa sunt strict necesare, intrucat ele reprezinta pentru copii si tineri un reper esential si un liant intre cunostintele teoretice dobandite prin studiul celorlalte discipline scolare. Educatia religioasa ofera copilului o perspectiva ortodoxa asupra vietii, un mod general de a intelege lumea si viata, de a o explica, de a formula rationamente cognitive si judecati morale. Ea reduce, astfel, efectele negative ale crizei contemporane de identitate si de orientare, propunand modele viabile de bunatate si sfintenie si oferind copiilor si tinerilor repere in viata de familie si in societate.

Educatia religioasa se deosebeste esential de propaganda sau de campaniile publicitare pe care omul contemporan este silit sa le consume zilnic prin mass-media, de comunicarea simplificata, reductionista. Ea are nevoie de libera alegere, de efort personal, integrandu-se intr-o Traditie care este Sfanta Traditie si inseamna initiere si urcus duhovnicesc treptat in sanul Bisericii. De aceea, educatia tinerilor si a copiilor este o ‘arta’, si nu una intamplatoare, ci cea mai insemnata dintre arte. Sfantul Ioan Gura de Aur spune in acest sens: ‘Nu exista nicio alta arta mai mare decat aceasta… caci ce este egal cu faptul de a armoniza sufletul si de a forma gandirea tanarului?’ (Despre slava desarta si cum trebuie parintii sa-si creasca copiii).

Cultura europeana este intim legata de cultul Bisericii, in calitatea ei de comunitate vie, marturisitoare si rugatoare. De aceea, fara educatie religioasa nu putem intelege istoria si cultura acestui continent crestin si nu putem pretui catedralele, manastirile, bisericile, operele de arta in marea lor majoritate inspirate de credinta religioasa. Aceasta explica de ce in marea majoritate a tarilor europene, religia se preda in cadrul sistemului de invatamant public, avand un rol recunoscut si apreciat in societate, cu implicatii profunde in dezvoltarea socio-culturala.

in Romania, pana la momentul adoptarii ‘Legii instructiunii publice’ din 1864, invatamantul s-a desfasurat aproape exclusiv in cadrul Bisericii. Primele scoli si tiparituri din Romania au fost lucrarea Bisericii, iar operele artistice reprezentative si momentele istorice cruciale au pus in evidenta rolul Bisericii in crearea, pastrarea si transmiterea valorilor nationale de ordin spiritual, moral si cultural.

Reintroducerea Religiei in sistemul de invatamant public, de unde a fost indepartata de catre regimul comunist ateu in anul 1948 in mod fortat si contrar traditiei romanesti, reprezinta, deci, un act de reparatie morala si nu o ‘noutate’ sau o decizie pripita. Astfel dupa anul 1990 s-a redat unui popor eminamente religios dreptul de-a fi el insusi in modul de a-si educa tineretul in lumina Evangheliei iubirii eterne a lui Dumnezeu pentru oameni.

Anii grei ai dictaturii comuniste, cu ateismul ei umilitor impus in scolile unui popor religios, ne-au invatat sa nu mai dorim o cultura fara credinta, stiinta fara spiritualitate, materie fara spirit, cunoastere fara comuniune, filosofie fara speranta, si in deosebi, scoala fara suflet, adica educatie fara religie, mai ales la varsta intrebarilor existentiale si a formarii spirituale.

Astazi, copiii participa cu bucurie la orele de religie din invatamantul preuniversitar, ca si la activitatile extrascolare organizate in legatura cu aceasta disciplina, precum Olimpiada Nationala de Religie. De asemenea, scolile teologice (seminarii si facultati), aflate sub dubla jurisdictie – Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Patriarhia Romana – se bucura de aprecierea parintilor elevilor si studentilor, deoarece promoveaza valorile traditionale ale poporului roman, cultiva valorile morale si intelectuale ale copiilor lor, intensifica relatiile interumane si formeaza caractere. Aceste institutii sunt o expresie laudabila a parteriatului Stat-Biserica.

De asemenea, in parteneriat cu unele organizatii neguvernamentale, Patriarhia Romana desfasoara o intensa lucrare pastoral-misionara la nivelul intregii tari, prin Programul catehetic ‘Hristos impartasit copiilor’ si prin Proiectul ‘Alege scoala!’, finantat din fonduri europene. Participand la ‘scoala de duminica’, la concursuri si la tabere de creatie, copiii din mediul rural si urban sunt asistati in insusirea educatiei morale de baza si in dezvoltarea motivatiei necesare ramanerii in scoala.

in acest an, declarat in Patriarhia Romana ‘An omagial al Crezului ortodox si al Autocefaliei romanesti’, catehetul crestin trebuie sa demonstreze ca simplitatea credintei nu inseamna nicidecum simplificare. Omul contemporan, prins in sistemul unei societati consumiste, se grabeste si cauta sa simplifice tocmai ceea ce este esential, adica nuantele care tin de viata profunda a fiintei umane. De aceea, cateheza trebuie sa-i invete pe copii sa se fereasca de superficialitate si sa ia in consideratie cauzele, finalitatile, relatiile de anterioritate sau posterioritate.

Felicitam pe Preasfintitul Parinte Episcop Timotei, al Spaniei si Portugaliei, pe parintele paroh Ioan Ciprian Farcas, dimpreuna cu toata comunitatea ortodoxa romaneasca de aici, luminata de evlavie crestina si simtire romaneasca, pe toti binefacatorii si ajutatorii acestei parohii, precum si pe toti clericii si credinciosii prezenti la acest eveniment sfant si solemn, de spiritualitate si demnitate crestina. Binecuvantam pe toti cei ce ostenesc in aceasta nobila lucrare de catehizare si de formare duhovniceasca din cadrul ?colii parohiale, precum si pe toti elevii ei.

Rugam pe Hristos-Domnul, Cel inviat, sa ocroteasca aceasta parohie si pe toti inchinatorii si binefacatorii ei, pentru rugaciunile Sfantului Apostol Andrei patronul sau ocrotitorul spiritual al Romaniei, al tuturor romanilor si al acestei biserici din Arganda del Rey!

† Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Centrul de Presa al Patriarhiei Romane

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.