In Turcia, Justitia blocheaza accesul elevilor religiosi, catre universitati

Lacasuri Ortodoxe: din Ankara / Turcia
in Turcia, Justitia blocheaza accesul elevilor religiosi, catre universitati

Consiliul de Stat, cel mai inalt organ administrativ turc, a votat miercuri, 25 noiembrie 2009, impotriva unei dispozitii sustinute de guvernul islamo-conservator care permitea accesul absolventilor scolilor cu profil religios, la universitati, raporteaza Agentia Anatolia.


Aceasta instanta, sesizata de baroul din Istanbul, a decis in unanimitate oprirea aplicarii unei decizii controversate, adoptate in iulie 2009, a Consiliului Superior al Educatiei (YOK), pe motivul unor "grave si ireversibile" consecinte la care ar putea fi supus sistemul de invatamant turc, a mai spus agentia.

YOK decisese sa permita accesul elevilor din institutiile publice care formeaza imami, pentru mult timp refuzat de autoritatile pro-laice, in invatamantul superior. ?colile religioase numarau cateva mii de studenti.

Primul-ministru Recep Tayyip Erdogan, care conduce un partid majoritar, aparut din miscarea islamista, s-a aratat multumit de aceasta reforma.

YOK a fost reformat cu totul de catre partidul lui Erdogan si majoritatea membrilor sai, rectori de universitati, au fost numiti de catre presedintele Abdullah Gül, un vechi membru al Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP), la putere.

Membrii care au respect fata de laicitate, acum sunt o minoritate.

AKP a mai inaintat anul trecut un amendament constitutional prin care se autoriza purtarea voalului islamic in universitati, dar a fost anulata de Curtea Constitutionala, care a acuzat partidul, de "activitati antilaice".

Voalul musulman este interzis in serviciile publice si universitatile din Turcia, tara musulmana cu regim laic, si este perceput de cercurile pro-laice ca semn de sprijin evident fata de islamul politic.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.