Olanda: Deputatul anti-islam, Wilders, vrea si el un referendum pe tema minaretelor

Lacasuri Ortodoxe: din Haga – Tarile de Jos

Deputatul olandez de extrema dreapta, Geert Wilders, a apelat la Tarile de Jos sa organizeze un referendum similar celui desfasurat duminica, 29 noiembrie 2009, in Elvetia, pentru interzicerea construirii minaretelor, aflam de pe pagina de internet a partidului sau.


"Ceea ce este posibil in Elvetia ar trebui sa fie, de asemenea, posibil si aici", a spus deputatul intr-un text publicat de site-ul Partidului pentru Libertate (PVV), care ocupa 9 din cele 150 de locuri din camera inferioara a parlamentului.

"Vom cere guvernului sa ne asigure ca un astfel de referendum este posibil in Tarile de Jos" a precizat el, agentiei de presa olandeza ANP, salutand „un rezultat fantastic", dupa adoptarea interdictiei construirii minaretelor in Elvetia, cu un procent de 57,5% dintre alegatorii elvetieni care au participat duminica la un referendum.

El a spus ca partidul sau, care a denuntat o „islamizare” a Europei si a calificat Coranul drept "fascist", ar putea lua, de asemenea, initiativa, printr-un proiect de lege.

Constitutia olandeza nu prevede organizarea de referendumuri. Singurul referendum la scara nationala, organizat in Tarile de Jos, a urmarit adoptarea Tratatului de instituire a unei Constitutii europene. Acesta a fost organizat in iunie 2005, dupa adoptarea de catre Parlament a unui proiect de lege in acest sens.

Chiar daca a fost cu titlu consultativ, politicienii s-au angajat sa respecte rezultatul acestuia. Olanda a votat "nu" in proportie de 61,6%.

Mai multi parlamentari au prezentat de-a lungul timpului propuneri legislative pentru organizarea de referendumuri, dar nici unul nu a reusit sa scoata populatia la scrutin.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.