Peste 5.000 de demonstranti au cerut religia obligatorie in scolile din Bulgaria, intrucat sistemul facultativ este urmat in mare parte doar de cei de religie musulmana

Lacasuri Ortodoxe: din Sofia / Bulgaria
Peste 5.000 de demonstranti au cerut religia obligatorie in scolile din Bulgaria, intrucat sistemul facultativ este urmat in mare parte doar de cei de religie musulmana

Mai mult de 5000 de persoane din intreaga Bulgarie au marsaluit, vineri, 24 septembrie 2010, la Sofia, la invitatia Bisericii Ortodoxe de a solicita invatamant obligatoriu religios in scoala, a constatat o jurnalista AFP.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Demonstrantii – 5.000 potrivit politiei, 10.000 potrivit organizatorilor – au purtat bannere cu sloganele "66 de ani de ateism, suficient!", “Poporul fara moralitate este condamnat!”.

"Cu totii suntem ingrijorati de criminalitatea infantila, de violenta in scoli, de distributia de droguri in randul tinerilor", a spus Mitropolitul Nikolai, un mare demnitar al Bisericii.

religie in scoala bulgaria 2010 BGNES. Clopotele tuturor bisericilor au batut pe timpul demonstratiei din centrul capitalei.

Biserica Ortodoxa, de care apartine in mod traditional mai mult de 80% din populatia bulgara, cere ca educatia religioasa, in prezent facultativa, sa devina obligatorie. Copiii din familiile crestine trebuie sa studieze Biblia, cele ale familiilor musulmane, Coranul, iar copiii din familiile atee trebuie sa invete etica, potrivit unui proiect pregatit de catre Sfantul Sinod.

Dupa ce comunismul a impus ateismul, multi bulgari s-au transformat, dupa incheierea acestui regim, catre religie dar si spre superstitie. Cu toate acestea, cursurile optionale de religie sunt frecventate mai ales de catre studentii musulmani.

Dintr-un total de aproximativ 550.000 de elevi, 20.000 sunt inscrisi la cursuri despre Islam si doar putin peste 3.000 la crestinism, in cazul in care musulmanii reprezinta doar 14% din populatia traditionala.

Ministrul Educatiei, Serghei Ignatov, a reamintit caracterul secular al educatiei din Bulgaria si apreciaza ca "credinta nu poate fi predata”.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 36/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.