Excavarile recente au demonstrat existenta unei biserici crestine in Akko

situl cetate Akko - IsraelExcavarile recente au demonstrat existenta unei biserici crestine in Akko – Israel

O cladire publica veche de 1500 de ani, datand din perioada bizantina, a fost descoperita in timpul sapaturilor efectuate de Autoritatea Israeliana a Antichitatilor, in orasul israelian de nord, Akko, informeaza serviciul special de presa LONews.

Cladirea a fost gasita intr-o sapatura arheologica efectuata de Autoritatea Israeliana a Antichitatilor la aproximativ 100 metri vest de Tel Akko, foarte posibil sa fi fost folosita ca biserica.

Marele lacas public, avea din abundenta tigla, piese de ornamentale din marmura, ceramica, si monede, toate acestea indicand o structura publica care il deservea pe episcopul orasului Akko in perioada bizantina. Conductele din lut ars (ceramica) au supravietuit sub nivelul peretilor, iar pavaje de mozaic impodobeau podeaua intr-una din camerele sale. Locuitorii cladirii au avut, de asemenea, o sursa disponibila de apa.

Potrivit Nirit Fig, director al excavarii, in numele Autoritatii Israeliene a Antichitatilor, “pana in prezent, orasul era cunoscut din surse crestine, care il mentionau pe episcopul locului, participand la formarea noii religii. Acum, prima evidenta palpabila concreta descoperita aici va dezvolta aceasta teorie”.

situl cetate Akko - Israel

Ea a mai adaugat ca “aceasta este o descoperire importanta pentru studiul Akko, deoarece pana acum nu au fost descoperite ramasite datand din perioada bizantina, cu exceptia celor dintr-un cartier rezidential situat in apropiere de mare”.

Surse crestine timpurii ii mentioneaza pe episcopii din Akko si Cezareea, care participau la conferinte internationale importante si la intalniri care se ocupau cu formularea doctrinei religioase. Acest lucru, impreuna cu dovada lasata de un pelerin anonim din orasul Piacenza, Italia, referitoare la bogatia si splendoarea orasului din anul 570 d.Hr., care mentioneaza existenta unor frumoase biserici in incinta acestuia, atesta centralitatea Akko pentru religia crestina din aceasta perioada.

In trecut, Autoritatea Israeliana a Antichitatilor mai descoperise, de asemenea, un tezaur format din circa 350 de piese rare de marmura, aflat sub un etaj, intr-o pivnita antica, in timpul unor sapaturi efectuate la aproximativ 100 metri nord de zidul orasului vechi Akko.

Unica descoperire, care dateaza din perioada Cruciadelor (din secolul al XIII-lea d.Hr.), este o colectie de elemente care au fost colectate din cladirile ce fusesera distruse, mai informeaza serviciul special de presa LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.