Noi descoperiri pe sit-urile arheologice din Turcia. Operatii precise pe creier in epoca bronzului…

operatie pe creier in epoca bronzului Turcia descoperire craniu 2011 Multi oameni s-ar putea cutremura la gandul efectuarii unei operatii pe creier in timpurile stravechi, dar studiile recente realizate pe sit-uri arheologice din epoca bronzului, in Turcia, sugereaza ca neurochirurgii timpurii au fost surprinzator de precisi si ca majoritatea pacientilor lor este posibil sa fi supravietuit, informeaza serviciul special de presa LONews, citand Revista Magazin Discover®.

La Ikistipe, o mica asezare in apropierea Marii Negre, ocupata in perioada 3200 – 1700 i.Hr., arheologul Ader Bilge din Universitatea din Istanbul a descoperit cinci cranii cu incizii curate, dreptunghiulare, care sunt dovezi clare de trepanare (cea mai veche forma de chirurgie atestata arheologic, cele mai vechi vestigii fiind datate in neolitic) sau ale unor interventii chirurgicale craniene.

Procedura se poate sa se fi efectuat pentru tratarea hemoragiilor, a cancerului cerebral, a unui traumatism cranian sau a unor boli psihice. in august, anul trecut, Bilge mai descoperise, de asemenea, o pereche de lame ascutite-brici – o sticla vulcanica despre care acesta crede ca putea fi folosita pentru incizii atente.

Exista dovezi nenumarate ca acesti chirurgi din epoca bronzului stiau ce fac. Vara trecuta, biologul antropolog Hendin Ustun de la Universitatea Anadolu din Turcia a descoperit in timpul sapaturilor un craniu vechi de 4000 de ani, operat, al unui barbat, la Kultpe Haiuk, in centrul Turciei.

Hendin spune ca chirurgul efectuase o incizie ingrijita, de 1 – 2 inch, si judecand dupa natura osului vindecat, antropologul Ilmaz Idal din Hacetep asigura ca “exista semne clare de redresare in regenerarea tesutului osos de pe margini”.

Universitatea din Turcia a avansat recent ideea ca aproximativ jumatate din toate trepanarile pacientilor epocii bronzului – si 60% dintre cei aflati in Turcia – au supravietuit procedurii, mai informeaza LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.