Case preistorice: O noua descoperirie importanta a arheologilor bulgari, in Pleven

Lacasuri Ortodoxe: din Pleven / Bulgaria

O casa preistorica datata in urma cu 7000 de ani, a fost descoperita de o echipa de arheologi bulgari, la Telis, in districtul nordic-central Pleven.

Echipa condusa de arheologul Ventislav Gergov este convinsa ca aceasta casa descoperita intr-un loc cunoscut ca "Laga", face parte dintr-un sat cu cel putin 30 de case.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Casele noastre vechi erau construite cu o robustete uimitoare, mult mai robuste decat multe dintre cladirile contemporane", apreciaza Gergov, conform Novinite.

"Peretii caselor de lut erau facuti dintr-o mixtura de gunoi de grajd de vaca si paie, si erau in plus sustinuti si de stalpi din lemn. Acesta este modul in care casele deveneau monolit si cu o izolatie termica uimitoare", a mai explicat el. (foto: trud daily)

Gergov a mai descoperit si peste 40 de vase ceramice, extrem de bogat ornamentate, in interiorul casei, precum si "2 cuptoare de lut, construite unul peste celalalt”.

Sapaturile in sit se vor prelungi inca o saptamana, din cauza lipsei de finantare. Toate descoperirile vor ajunge in Muzeul Regional de Istorie din Pleven.

Aceasta nu este prima descoperire preistorica a lui Gergov in Telis; un loc care s-a hotarat sa sacrifice o parte din portul vechi, pentru unele dintre cele mai vechi ramasite ale unor asezari civilizate din lume.

Arheologul este totodata si autor al unui proiect local expozitional, doua case din pamant, reconstruite si modelate dupa constatarile din cadrul sapaturilor preistorice, ca parte a unui muzeu in aer liber.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 36/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.