Proiect unic de sapatura arheologica, in situl unei asezari canaanite, si descoperiri pe masura

tineri elevi la sapaturi arheologice pe cel mai mare sit comunitar Proiect unic de sapatura arheologica, in situl unei asezari canaanite, si descoperiri pe masura

O asezare canaanita datand din epoca bronzului, din Tel Esur, a fost expusa unui proiect unic de sapatura – cea mai mare comunitate de persoane care au desfasurat vreodata sapaturi in Israel, organizata de Universitatea din Haifa, cercetatori si elevi de liceu de la scolile din regiunea Israel Menashe, la nord de Tel Aviv si la sud de Haifa.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Ne-am preocupat mult de asta, dar vazand incantarea, dorinta si angajamentul demonstrat de acesti tineri, sa nu mai vorbim de rezultatele profesionale, putem spune cu siguranta ca acest proiect a fost un mare succes", a declarat Dr. Shay Bar de Universitatea din Haifa, care conduce sapaturile.

tineri elevi la sapaturi arheologice pe cel mai mare sit comunitar

Tel Esur, aflat la marginea de vest a Wadi Ara in Israel, a fost excavat in anii 2001-2003 de catre Prof. Adam Zertal. Proiectul a fost apoi continuat si transformat intr-un proiect al unei comunitati, de un grup de prieteni, "Prietenii lui Itzik", care deruleaza proiecte diferite in memoria lui Itzik Drori, lider al Kibbutz Metzer*, care a fost ucis intr-un atac terorist in 2002.

[*Kibbutz este o comunitate colectiva din Israel, care se baza in mod traditional pe agricultura. Astazi, agricultura a fost partial inlocuita de alte ramuri economice. Kibbutz a inceput ca o comunitate utopica, o combinatie de socialism si sionism. in ultimele decenii, multe comunitati kibbutz au fost privatizate si au fost facute schimbari in stilul de viata comunal. Un membru al unui kibbutz este numit kibbutznik. Kibbutz Metzer era un kibbutz vechi de 50 ani in centrul Israelului si cu multe idealurile socialiste, dar a suferit unul dintre atacurile cele mai groznice ale intifadei palestiniene, in noiembrie 2002.]

in ciuda preocuparilor profesionale, care au fost ridicate, s-a decis sa se organizeze un grup pilot cu elevi din clasele a-9-a de la scolile din zona – Mevo’ot Iron, Gvanim si Ulpenat Kfar Pines – care au trimis rapid 370 de elevi in total, fiecare echipa a unei scoli petrecand o saptamana la sapaturile sit-ului.

"Sit-ul este situat la un kilometru de scoli, dar copiii nici nu auzisera niciodata de acest loc, inainte. A fost incredibil sa vezi cum, atunci cand acestia s-au desprins de computerele lor si de Facebook, au ajuns nerabdatori sa lucreze si au fost atat de entuziasmati de fiecare bucata de ceramica pe care o descopereau. Pot spune cu incredere deplina ca au existat multi elevi aici care ar fi fericiti sa sape cu mine si la alte sit-uri", a declarat Dr. Bar.

Echipa de profesionisti si tinerii participanti au sapat un sistem impresionant de fortificatii antice si au fost luati prin surprindere de descoperiri neasteptate, printre care si o structura remarcabila de administrare de dupa cucerirea asiriana a Israelului (la sfarsitul sec. 8 – inceputul sec. 7 i.Hr.). in sezonul actual de sapaturi, arheologii si elevii au reusit, de asemenea, sa descopere un strat de distrugere datat la sfarsitul epocii bronzului (secolul al 13-lea i.Hr.).

[Straturile de distrugere sunt adesea descoperite in excavarile de pe siturile arheologice, indicand o invazie a unui popor strain sau elemente intruzive, incendieri, ucideri in masa, corpuri neinmormantate, arme parasite in locuri publice sau alte semne de distrugere din cauze naturale.]

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 43/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.