O carte veche a Psalmilor, furata in urma cu 30 de ani, a fost restituita Etiopiei

Lacasuri Ortodoxe: din Addis Abeba
O carte veche a Psalmilor, furata in urma cu 30 de ani, a fost restituita Etiopiei

O carte veche etiopiana a Psalmilor, veche de 100 de ani, care a fost furata in urma cu trei decenii, a fost restutita de bunavoie Etiopiei, de catre un colectionar american.


Pretioasa relicva a Psalmilor scrisi in geeza, limba veche a etiopienilor, inainte de amarhiqa, ilustrata cu miniaturi colorate ale sfintilor crestini, a apartinut imparatului Menelik, aflat la putere intre anii 1889 – 1913.

Cartea a disparut in urma cu 30 de ani si a fost localizata recent de Steve Delamarter, un profesor american, alaturi de mai multi colectionari de piese de arta etiopiene, din Statele Unite.

"Gerald Weiner este cel mai mare colectionar de antichitati etiopiene din America de Nord. M-am dus sa-l vad si sa-i explic ca piesa provenea din Etiopia", a spus Steve Delamarter, miercuri seara, 2 iunie 2010, profesor de Vechi Testament, la Universitatea Americana George Fox, in timpul ceremoniei de restituire a cartii catre functionarii Universitatii din Etiopia.

"Spre surprinderea mea, el a zis ca e o idee buna si a facut dovada de bunavointa", a mai spus acesta.

Potrivit oficialilor etiopieni, mii de artefacte istorice etiopiene sunt inca in posesia colectionarilor si muzeelor din strainatate, in special in Marea Britanie.

In acest moment, informatia poate fi citita doar pe Lacasuri Ortodoxe!

©Traducere si Redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.