(ALBUM FOTO) 99,9% – Arca lui Noe descoperita pe Muntele Ararat – Conferinta de presa extraordinara

Lacasuri Ortodoxe: din Ankara
(ALBUM FOTO) 99,9% – Arca lui Noe a fost decoperita pe Muntele Ararat. Turcia uimita

Ministrul turc al Culturii, Ertu?rul Gunay, a ordonat o ancheta pentru a determina in ce masura bucatile de lemn “descoperite in Turcia”, si prezentate de exploratorii chinezi, sunt ramasite din Arca lui Noe – a raportat vineri, 30 aprilie 2010, presa turca.


"Cum de aceste bucati au ajuns acolo, in Hong Kong?", se intreaba Gunay, citat de ziarul Milliyet si Radikal.

Conform ministrului, bucatile de lemn au fost prezentate la conferinta de presa luni, 26 aprilie 2010, in Hong Kong, de catre un grup de exploratori evanghelici din China, in urma unei expeditii pe Muntele Ararat (in estul Turciei).

Ancheta va cerceta si modul in care aceasta conferinta de presa a avut loc, la ea participand chiar si unele oficialitati turce, fara autorizarea Ankara, a mai spus ministrul.

"Cu ce drept au luat parte la acest eveniment?" se intreaba, de asemenea, Gunay, adaugand insa ca este, in principiu, de acord cu toate lucrarile de cercetare vizavi de legendara Arca, fiind "un lucru bun pentru turism" – citeaza France Presse.

Exploratorii chinezi au declarat luni ca au gasit Arca lui Noe pe un varf de 4.000 de metri al Muntelui Ararat (Agri, in limba turca).

Ei sustin ca au descoperit ramasitele structurii de lemn a ambarcatiunii, testele cu Carbon-14, demonstrand ca ele dateaza de acum 4.800 de ani, epoca presupusa a fi cea a in care Arca a plutit pe apele din timpul Potopului.

"Nu suntem 100% siguri ca este chiar Arca, dar putem spune in proportie de 99,9% acest lucru", a declarat pentru AFP Yeung-Cheung Wing, regizor de filme documentare din China, in Hong Kong, unul dintre cei 15 membri ai echipei numite Noah’s Ark Ministries International.

in trecut, mai multi exploratori straini, printre care si astronautul american James Irwin, au pornit expeditii spre culmile Muntelui Ararat.

"Importanta acestei descoperiri este mare; pentru prima data in istorie, descoperirea Arcei lui Noe este bine documentata si relevanta pentru comunitate la nivel mondial", a declarat descoperitorul din aceeasi echipa, Gerrit Aalten, la conferinta de presa. Citand mai multe detalii care se potrivesc precizarilor istorice despre corabie, acesta considera ca descoperirea este in mod legitim una arheologica.

"Exista o cantitate imensa de dovezi solide ca structura descoperita pe Muntele Ararat din estul Turciei este legendara Arca a lui Noe", a mai spus Aalten, citat de aceasta data de Fox News.

Reprezentantii acestei echipe au mai declarat ca structura contine cateva compartimente, unele delimitate prin grinzi de lemn, despre care ei considera ca au fost folosite pentru camerele destinate animalelor. Grupul de arheologi evanghelici exclude ideea unei alte ambarcatiuni realizate de om, mai ales ca nu exista alte astfel de urma pe o distanta mare in vecinatate.

in timpul conferintei de presa, un alt membru, Panda Lee, descrie vizitarea navei. "in octombrie 2008, am urcat pe munte cu echipa turca. La o altitudine de peste 4.000 de metri, am vazut o structura construita din lemn asemantor celui taiat la gater. Fiecare scandura avea aproximativ 8 cm latime. Am putut vedea bolturi de lemn (cepi), dovada a unei constructii antice, cand nu se foloseau cuie metalice."

Am controlat zona pe o raza de aproximativ 100 de metri si am descoperit fragmente de lemn rupt integrate intr-un ghetar, de aproximativ 20 de metri lungime. Am verificat zona si am constatat ca structura de lemn a fost permanent acoperita de gheata si de roci vulcanice".

Printr-o informatie de ultima ora, se precizeaza ca oficialii locali turci vor solicita guvernului central de la Ankara sa aplice statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO acestui sit, astfel incat sa poata fi protejat in timpul acestor descoperiri arheologice majore.

Imagini de la conferinta de presa (fragmentul in limba engleza)

Verifica! In aceste moment, doar pe Lacasuri Ortodoxe…

©un articol KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 15/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.