In Ierusalim a fost descoperita o strada din perioada bizantina (sub actuala Strada a lui David)

In Ierusalim a fost descoperita o strada din perioada bizantina

In urma cu cateva zile, sapaturile arheologice efectuate in inima orasului vechi au confirmat descrierea facuta de Harta Madaba si au dezvaluit pentru prima data drumul principal din Ierusalim, din perioada bizantina, aflam dintr-un comunicat al purtatorului de cuvant al IAA, publicat pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Israelului.


Harta Madaba – o harta mozaic, descoperita intr-o biserica din Iordania, din perioada sec. VI-VII, care descria Israelul din perioada bizantina, arata in mod explicit: intrarea in Ierusalim, prin vest, se facea printr-o poarta foarte mare, care conducea spre o singura magistrala centrala, pornind din acea parte a orasului.

Unele parti ale cladirilor importante ale Ierusalimului, care apar pe harta, au fost descoperite peste ani sau au supravietuit pana in zilele noastre – de exemplu Biserica Mormantului Sfant – dar strada mare din perioada in care Ierusalimul a devenit un oras crestin nu fusese descoperita pana in prezent. Aceasta si din cauza ca in regiune nu s-au putut efectua sapaturi arheologice, datorita neplacerilor provocate in cazul blocarii traficului intr-o astfel de pozitie centrala.

In Ierusalim a fost descoperita o strada din perioada bizantina

Acum, intrucat se impunea o interventie la nivelul infrastructurii, in profunzime, Autoritatea Dezvoltarii Ierusalimului a initiat lucrari de reabilitare si de reinnoire a acesteia, in aceasta pozitie, incepand de la intrarea pe Strada lui David (cunoscuta turistilor ca “strada magazinelor”). Astfel, a devenit posibil atat pentru arheologi cat si pentru public sa aiba o inedita perspectiva a ceea ce se afla sub lespedea de piatra a noii strazi.

Din ce date avea la dispozitie prin Harta Madaba, dr. Ofer Sion, director in excavare din partea Autoritatii Antichitatilor din Israel, banuia ca locul in care se va reface infrastructura este unul si acelasi cu drumul principal de altadata, existent pe harta.

"?i, intr-adevar, dupa indepartarea unui numar de straturi arheologice, la o adancime de 4,5 m sub nivelul strazii de astazi, spre incantarea noastra, am descoperit dale mari care pavau strada." Dalele, cu mai mult de un metru lungime, erau sparte insa de povara secolelor. O fundatie construita din piatra, a fost descoperita in laterala strazii, cu un trotuar si un rand de coloane, care inca nu sunt curatate. Potrivit Dr. Sion, "este minunat sa vedem ca Strada lui David, care este atat de plina de viata astazi, a conservat de fapt strada zgomotoasa de acum 1500 de ani".

In Ierusalim a fost descoperita o strada din perioada bizantina

in timpul Evului Mediu o cladire foarte mare s-a construit pe aceasta strada, pe temelia de piatra. in interiorul acestei structuri, intr-o faza ulterioara, in timpul perioadei lui Mamluk (sec XIII) au fost construite camere mai lungi in aceasta cladire, unele fiind boltite; acestea au fost aparent folosite ca magazine si depozite. Se pare ca sub aceasta cladire – si mai jos pe strada care leaga Cetatea lui David si Strada lui David, ajungand pana in cartierul armean – exista un enorm rezervor, de 8m x 12 metri, avand alti 5 metri adancime, care furniza apa localnicilor.

Harta Madaba este un mozaic de 8 x 16 metri, care a fost construit intr-o biserica din Madaba, Iordania si care descria Taramul lui Israel, printr-o buna cunoastere a tarii, din partea constructorului sau. Harta descrie schematic toate pamanturile lui Israel, punand accent pe sit-urile crestine. Printre alte lucruri care apar pe harta, vedem multe biserici care incepusera sa se ridice in momentul in care orasul suferise schimbarea religioasa de la paganism la crestinism. Bisericile pot fi identificate prin acoperisurile rosii, care sunt reprezentate pe harta.

Artefactele care au mai fost descoperite in sapaturi includ o serie de vase din ceramica si de monede metalice, si cinci mici greutati de forma patrata, din bronz, pe care negustorii le foloseau pentru cantarirea metalelor pretioase.

Foto: Autoritatea anitichitatilor din Israel

© KSLCatalin – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5 /2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.