“Dincolo de bariere si de complexe”, cu PF Parinte Patriarh Daniel

"Dincolo de bariere si de complexe", cu PF Parinte Patriarh Daniel

"Mantuitorul Iisus Hristos rupe barierele mentale ale ostilitatii, ale diferentelor religioase si culturale, si trece peste complexul superioritatii iudeilor fata de samarineni si peste complexul inferioritatii samarinenilor fata de iudei" – afirma Preafericitul Parinte Daniel in predica sa la Duminica Samarinencei, din data de 2 mai 2010.


"Prin aceasta rupere a barierelor mentale, a vindecarii de complexul de superioritate, Mantuitorul Iisus Hristos prefigureaza deja taina Bisericii Sale formata nu numai din iudei, ci si din alte popoare" continua Patriarhul Romaniei, in cadrul aceleiasi predici.

In aceasta duminica Preafericitul Parinte a oficiat Sfanta Liturghie in Paraclisul „Sfantul Grigorie Luminatorul” din Resedinta Patriarhala.

In cuvantul sau, Intaistatorul Bisericii Ortodoxe Romane a atras atentia, de asemenea, si asupra relatiei de apreciere, de care ar trebui sa se bucure femeia, din partea barbatului: "vedem aici o alta bariera mentala pe care Mantuitorul o demoleaza, si anume complexul superioritatii barbatului fata de femeie. in lumea antica, femeia era considerata obiect. Barbatul era stapan asupra ei (…) iar poligamia era in floare, femeia fiind umilita si dispretuita".

Precizarea acestei atitudini este punctata de Patriarh prin "discretia, fara umilire si fara cearta", cu care Mantuitoul o abordeaza pe aceasta femeie, cunoscuta Acestuia ca fiind imorala si nestatornica in iubire.

Cuvantul Preafericitului Parinte Daniel tine sa concluzioneze in final ca ”(…)adevaratii inchinatori ai Tatalui sunt inchinatorii in duh si in adevar, adica in stare de rugaciune si in credinta adevarata care se arata in dreapta faptuire sau vietuire”, incheindu-se cu o binecuvantare arhiereasca pentru credinciosii aflati pe drumul, "deja prefigurat prin aceasta Evanghelie", catre sarbatoarea inaltarii Domnului.

©un articol KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 16/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.