publicat în: Arhivă

Din nou, Washingtonul stie cum sa apere Crucea crestina: hotarare judecatoreasca privind Crucea din Parcul National Mojave, California

Lacasuri Ortodoxe: din Washington – SUA
O cruce aflata in desert poate ramane pe pozitia ei – hotarare a Curtii Supreme de Justitie

Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii a convenit, miercuri, 28 aprilie 2010, ca un memorial in forma de cruce crestina, plantat in mijlocul unui parc federal din California (vest), sa poata ramane pe locul sau, fara a fi mutat pe vreun alt teren privat.


in acest caz, care a implicat relatia constitutionala intre guvernul federal al SUA si diferitele religii, dezbaterile au fost aprinse. Cinci membrii ai Curtii, din partea conservatoare a acesteia, au castigat fata de ceilalti 4 membrii progresisti.

La origine, o asociatie de veterani, in 1934, a ridicat o cruce alba de 1,5 m inaltime in Parcul National din Mojave, California (vest), proprietate a guvernului federal.

Cu zece ani in urma, un fost angajat al parcului… catolic, a pornit o actiune in justitie, sustinand ca existenta acestei cruci intr-un parc national a fost neconstitutionala, deoarece guvernul federal nu are dreptul sa privilegieze niciuna dintre religii.

in timpul mai multor ani de proceduri, a fost nevoie de 3 interventii ale Congresului pentru… a permite crucii sa ramana pe loc.

"Instantele prime de judecata nu au tinut suficient de bine seama de context", a spus Curtea. "Desi monumentul este un simbol crestin, crucea nu a fost ridicata pe Stanca Sunrise pentru a promova cumva crestinismul", a mai spus aceasta, ci "pentru a aduce un omagiu soldatilor nostri cazuti".

Pentru Curte, guvernul federal s-ar confrunta cu "o dilema: el trebuie sa indeparteze crucea din acel loc, pentru a nu incalca un ordin judecatoresc, dar in acelasi timp nu poate indeparta cruce fara sa intineze respectul celor pe care ea ii onoreaza".

"Obiectivul Statului American de a nu sprijini in mod privilegiat o anumita religie, nu presupune insa obligatia ca orice simbol religios sa fie eliminat din sfera publica (…) Constitutia neobligand guvernul sa evite cumva chiar si o recunoastere publica a rolului religiei in societate” – sustine insa Curtea.

Vizavi de aceasta decizie, ultra-conservatorul catolic Antonin Scalia, a mentionat in cadrul sedintei ca, in orice caz, "crucea este un simbol al locurilor comune in care zac morti".

?ase dintre cei noua judecatori ai Curtii Supreme a Statelor Unite sunt catolici.

"O cruce nu este doar o reformulare a credintei crestine, ci este si un simbol folosit pentru a-i onora pe cei care, prin faptele lor eroice, au contribuit in mod generos pe parcursul istoric, participand la formarea natiunii noastre si a poporului in istorie", a mai spus Curtea.

Verifica! In aceste moment, doar pe Lacasuri Ortodoxe…

©traducere si redactare KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 15/2010