Mesajul SCOBA, transmis cu ocazia Sarbatorii Duminicii Ortodoxiei – 2010

Mesajul SCOBA, transmis cu ocazia Sarbatorii Duminicii Ortodoxiei

SCOBA (Standing Conference of the Canonical Orthodox Bishops in the Americas) = Conferinta Permanenta a Episcopilor Ortodocsi Canonici din Americi

Iar Celui ce poate sa faca, prin puterea cea lucratoare in noi, cu mult mai presus decat toate cate cerem sau pricepem noi, 21. Lui fie slava in Biserica si intru Hristos Iisus in toate neamurile veacului veacurilor. Amin! (Efeseni 3:20-21).


21 februarie 2010 – Sarbatoarea Duminicii Ortodoxiei

Ierarhii Conferintei Permanente

a Episcopilor Canonici Ortodocsi din America

Catre tot clerul si toti laicii Sfintei Biserici Ortodoxe din America

Iubiti frati si surori in Hristos,

Noi, ierarhii Conferintei Permanente a Episcopilor Ortodocsi Canonici din America, va salutam cu ocazia sarbatorii Duminicii Ortodoxiei, cu cuvintele Sfantului Apostol Pavel, care au fost alese de Primatul Bisericii Ortodoxe din intreaga lume, in inchiderea Mesajului sau rostit la 12 octombrie 2008. intr-adevar, sa-L slavim pe Dumnezeul nostru, a Carui dragoste pentru noi este mai presus decat ne putem noi imagina in mintea si decat poate incapea in inimile noastre. Este ceea ce spunea Apostolul Pavel in alt loc: "ce ochiul n-a vazut si urechea n-a auzit, si la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gatit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El" (I Cor. 2:9).

in istorica Sinaxa, si in mesajul pe care l-a transmis Primatul la nivel mondial al Crestinismului Ortodox, proclama intr-un singur glas si o singura inima:

"Ca Primat si reprezentant al Preasfintei Biserici Ortodoxe, pe deplin constient de gravitatea problemelor mentionate anterior, dar si lucrand si confruntandu-ne in mod direct cu ele, ca "slujitori ai lui Hristos si administratori ai tainelor lui Dumnezeu" (1 Cor. 4:1), proclam si reafirm de pe acest intai Tron al Bisericii: …dorinta de vindecare rapida a fiecarei anomalii canonice care s-a ivit din cauza unor circumstante istorice si unor cerinte pastorale, cum ar fi asa-numita Diaspora Ortodoxa, avand in vedere depasirea oricaror posibile influente straine de ecleziologia ortodoxa. in acest sens, salutam propunerea Patriarhiei Ecumenice de a organiza pe aceasta tema Consultari Pan-Ortodoxe in anul 2009, si de a continua pregatirile pentru Sfantul si Marele Sinod. in conformitate cu ordinea actuala si cu practica consultarilor pan-ortodoxe de la Rodos (care au inceput inca din 1960), vor fi invitate toate Bisericile Autocefale.".

© KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5/2010

Cu aceasta declaratie comuna, precum si prin acordurile ulterioare realizate la consultarile pan-ortodoxe care au avut loc anul trecut in iunie si decembrie la Chambésy, Elvetia, calea de urmat pentru Biserica Ortodoxa Canonica si Unita din Emisfera Vestica a fost fundamentata si trasata. Acest lucru ar trebui sa fie un motiv de bucurie in randul tuturor credinciosilor, demonstrand un progres pe care SCOBA si l-a dorit dintotdeauna, dar care de la sine nu s-ar fi putut realiza. SCOBA a avut realizari mari in cei 50 de ani de istorie, iar cresterea Agentiilor Pan-Ortodoxe arata dorinta si nevoia de a lucra impreuna. Cu toate acestea, SCOBA a fost intotdeauna o organizatie fara un mecanism si fara autoritatea de a–si construi o cale de urmat.

Acum, am ajuns la un moment cu adevarat de rascruce in viata Bisericii in Emisfera Vestica. in saptamana in care vom sarbatori Pogorarea Duhului Sfant, in sarbatoarea glorioasa a Cincizecimii, Episcopii Ortodocsi Canonici care traiesc in America Centrala si de Nord se vor reuni pentru a continua parcursul aprobat la nivel mondial al crestinismului-ortodox. Problemele sunt numeroase si complexe, dar SCOBA este pe deplin angajata in procesul formarii unui organism succesor, un Sinod al Episcopilor Sfintei Biserici Ortodoxe din America, care sa aiba atat autoritatea cat si metodologia necesara unui progres real in crearea unei Biserici Canonice in America.

In acesta Duminica a Ortodoxiei, adunandu-ne toate comunitatile noastre si parohiile, sa Il rugam cu rugaciune staruitoare pe Domnul tuturor sa ne dea harul si intelepciunea Sa. Sa ne rugam pentru acest apropiat Sinod al Episcopilor Ortodocsi Crestini, care ne va aduce roadele unitatii si credintei ortodoxe. Sa ne rugam pentru credinciosii ortodocsi de pretutindeni si pentru unitatea noastra in Hristos, a Carui putere prezenta in lucrarea noastra va putea sa infaptuiasca cu mult mai mult decat binele pe care noi singuri il putem cere sau gandi, a Lui sa fie slava acum si pururea si-n vecii vecilor. Amin.

Cu binecuvantari parintesti si dragoste in Hristos,

† Arhiepiscopul Demetrios
Arhiepiscopia Grec-ortodoxa a Americii

Mitropolitul Philip
Arhiepiscopia Antiohiana-crestin-ortodoxa din America de Nord

† Mitropolitul Christopher
Biserica Ortodoxa Sarba din America de Nord si de Sud

† Mitropolitul Nicholas de Amissos
Dioceza Americana Carpato-Ortodoxa Rusa din SUA

† Arhiepiscopul Nicolae
Arhiepiscopia Ortodoxa Romana din cele doua Americi

† Mitropolitul Joseph
Biserica Ortodoxa Rasariteana Bulgara

† Mitropolitul Jonah
Biserica Ortodoxa din America

† Mitropolitul Constantine
Biserica Ortodoxa Ucraineana din SUA

† Protopopul Alexander Abramov
Reprezentant al Patriarhiei Moscovei in SUA

† Episcopul ILIA de Philomelion
Eparhia Ortodoxa Albaneza din America

© KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.