publicat în: Arhivă

Jurnalista sudaneza, judecata pentru faptul ca a fost surprinsa purtand pantaloni, nu a fost lasata sa calatoreasca

Lacasuri Ortodoxe: din Khartoum, 11 august 2009
Autoritatile sudaneze au impiedicat-o pe jurnalista Loubna Ahmed Al-Hussein – pasibila de o pedeapsa prin biciuire cu 40 de lovituri pentru faptul ca purta pantaloni – sa mearga in strainatate, a declarat marti, tanara femeie.


Loubna Ahmed Al-Hussein trebuia sa petreaca 4 zile la Beirut, in vederea participarii la o emisiune a canalului arab prin satelit MBC, dar autoritatile de pe aeroportul din Khartoum i-au interzis sa zboare, in noaptea de luni spre marti.

"Mi-au spus ca a fost o decizie luata in data de 7 august, prin care mi se interzice sa calatoresc in afara tarii (…) Le-am cerut un document scris in acest sens, dar nu au fost in stare sa-mi arate", a spus aceasta catre AFP.

Loubna Ahmed Al-Hussein a fost arestata la inceputul lunii iulie, intr-un restaurant din Khartoum, impreuna cu alte 12 femei, pe motiv ca purta pantaloni, o tinuta considerata "indecenta" de catre autoritati, si o bluza lunga.

Aceasta urmeaza sa fie judecata in conformitate cu articolul 152 din Codul penal sudanez, care prevede o pedeapsa constand in 40 de lovituri de bici pentru oricine "comite un act indecent sau un act care incalca morala publica sau daca persoana poarta imbracaminte indecenta".

Jurnalista a inceput o cruciada pentru eliminarea articolului, pe care il considera contrar spiritului Shariei – legea islamica in vigoare in Sudanul de Nord, majoritar musulman.

Procesul femeii care scrie pentru un jurnal sudanez si lucreaza pentru sectiunea de comunicare a Misiunii ONU in Sudan, va incepe pe data de 7 septembrie, dupa ce a fost amanat de doua ori.