Profesorii catolici isi apara religia in scoli

Lacasuri Ortodoxe: din Roma
Profesorii de religie din scolile publice din Italia au anuntat ca vor face recurs privind o decizie a tribunalului administrativ, prin care acestia sunt exclusi din consiliile de clasa iar religia nu are acelasi statut cu celelalte materii.


Ruscica Orazio, secretar al Uniunii Autonome a Profesorilor de religie (SNAD), a declarat la Radio Vatican ca nu accepta ca elevii, dupa orele de instruire saptamanala catolica, propuse de scoala, sa nu isi vada lucrarea recompensata la sfarsitul anului, cu puncte, asa cum se intampla dealtfel la celelalte materii.

Tribunalul Administrativ din Lazio a raspuns cererii formulate de 24 de asociatii laice si confesiuni non-catolice, luand decizia ca religia catolica sa fie predata fara a contribui insa la media generala, astfel profesorii neputand practic sa mai participe la consiliile de clasa.

Orele saptamanale de predare a religiei catolice nu sunt obligatorii in Italia, dar sunt prevazute in mod explicit in intelegerea din 1929 dintre biserica si stat.

O mare parte a elevilor participa la orele de instruire religioasa, in special in invatamantul primar si gimnazial si trebuie sa li se ofere posibilitatea obtinerii de puncte in plus pentru examene, in acelasi mod in care isi aduc aportul si celelalte materii optionale.

"Acordarea de puncte nu constituie nici un atentat la libertate, nici la principiul secularismului", a spus Ruscica: "Este pur si simplu o recunoastere a faptului ca studentul a investit pe parcursul anului" si ca "are cunostinte".

Episcopul Diego Coletti, presedinte al Comisiei Episcopale Italiene pentru Educatie Catolica a estimat la randul sau, intr-un interviu acordat Radio Vatican, ca decizia instantei e “nefondata”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.