Biserica Catolica Cubaneza se pronunta in favoarea schimbarilor economice si a dialogului cu SUA

Lacasuri Ortodoxe: din Havana (AFP)
Biserica Catolica Cubaneza se pronunta in favoarea schimbarilor economice si a dialogului cu SUA

Biserica Catolica Cubaneza, a cerut luni, 19 aprilie 2010, guvernului comunist al lui Raul Castro, sa faca "modificarile necesare" pentru a rezolva criza economica, si a solicitat Havanei si Washingtonului sa inceapa un dialog neconditionat in rezolvarea diferendelor.


“Exista un fel de consens national in jurul acestui punct de vedere, si amanarea sa este o sursa de nerabdare si nemultumire in randul populatiei", a declarat Cardinalul Jaime Ortega, lider al bisericii locale, referindu-se la aceste schimbari "necesare", dorite in acelasi timp si de economisti, academicieni si disidenti, intr-un interviu pentru revista Palabra Nueva.

Extrem de dependent de importuri, statul cubanez a fost puternic afectat de criza globala si se confrunta cu cele mai grave probleme economice de dupa caderea aliatului sau sovietic, in 1991.

Raúl Castro a promis reforme structurale, cand a venit la putere in 2006.

Un alt caz de urgenta pentru Cardinal este si intreruperea "cercului vicios" intre Cuba si Statele Unite, fiecare asteaptand un gest de la celalalt.

"Sunt convins ca primul lucru ce trebuie facut este sa inceapa dialogul, si astfel vor exista progrese care vor imbunatati situatia dificila, depasind punctele cele mai critice", adauga aceasta.

Biserica Catolica Cubaneza este una dintre putinele voci independente ale insulei comuniste. Dupa o lunga perioada de relatii reci cu guvernul cubanez, acestea s-au incalzit pe parcursul ultimilor zece ani, si prin vizita Papei Ioan Paul al II-lea, din 1998.

©traducere si redactare KSLCatalin / publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 14/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.