Unitatea catolicilor din China reprezinta o provocare majora pentru Vatican

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican / AFP
Unitatea catolicilor din China reprezinta o provocare majora pentru Vatican

”Unitatea catolicilor din China, in prezent impartiti intre biserica oficiala, loiala guvernului, si Biserica subterana loiala Papei, este o provocare majora", a declarat un inalt oficial al Vaticanului.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Uniunea" intre catolici este "o provocare semnificativa", a spus Cardinalul Ivan Dias, prefectul Congregatiei pentru Evanghelizarea popoarelor, intr-o scrisoare adresata episcopilor si preotilor din China, publicata joi de catre Fides, organ de informare a Societatilor Pontificale Misionare.

"?tim bine ca unii dintre voi au suferit in ultimii ani din cauza fidelitatii lor fata de Vatican”, a declarat episcopul Dias, laudand “fidelitatea lor exemplara si curajul admirabil”.

Preotii si episcopii Bisericii loiale Romei se confrunta cu numeroase dificultati in exercitarea slujirii lor, unii chiar fiind arestati de politie.

Vaticanul a anuntat pe 8 iulie 2010 eliberarea Episcopului Jia Giulio Zhiguo, episcop de Zhengding, din provincia Hebei aflata in sudul Beijingului, arestat in ziua de 31.03.2009. Acesta s-a aflat la a 12-a interpelare incepand din ianuarie 2004.

Relatiile dintre China si Vatican par sa se fi dezghetat oarecum in ultimele luni. incepand din aprilie, sase episcopi au fost numiti, de exemplu, cu aprobarea comuna a Papei si a autoritatilor chineze.

Catolicii chinezi, estimati la cateva milioane, impartiti intre Biserica oficiala, al carui cler este dependent de autoritatile politice si o Biserica nerecunoscuta, asa-numita "ilegala" sau "underground", a carei legimitate deriva din ascultarea fata de Papa.

Relatiile diplomatice dintre Republica Populara Chineza si Vatican au fost intrerupte in 1951, la doi ani dupa preluarea puterii de catre comunisti.

Refacerea acestor relatii este o problema pentru Beijing, care doreste sa isi imbunatateasca imaginea in strainatate. Dar China pune doua conditii:

– ruperea relatiilor Vaticanului cu Taiwanul

– dreptul ca autoritatile chineze sa controleze activitatile Bisericii pe teritoriul lor.

Vaticanul, de asemenea, urmareste sa ridice calitatea relatiilor sale cu autoritatile chineze, cerand de partea sa unirea, sub autoritatea Papei, a tuturor catolicilor.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 28/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.