Coreea de Nord, pe primul loc in persecutarea crestinilor

Biserica crestina in Iraq Lacasuri Ortodoxe din Strasbourg: Conform statisticilor, in persecutarea crestinilor, Coreea de Nord este pe primul loc, in China situatia s-a ameliorat
Coreea de Nord a ramas, in anul 2010, in fruntea clasamentului statelor care ii persecuta pe crestini, potrivit unui raport prezentat marti, 25 ianuarie 2011, la Strasbourg, de o asociatie internationala. Aceasta a sesizat insa o imbunatatire a situatiei in China.
©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Potrivit statisticilor privind persecutiile, citate de AFP, „sute de crestini au fost arestati” in 2010, in Coreea de Nord. „Unii au fost ucisi, altii trimisi in lagare pentru detinuti politici”, precizeaza raportul intocmit e Asociatia POI (Portes Ouvertes International) audiata de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), raportul fiind intocmit in mod curent, din anul 1999.

Iranul, Afganistanul si Arabia Saudita urmeaza in topul violentelor impotriva comunitatilor crestine. Asociatia amintita consemneaza valuri de arestari in Iran, unde crestinii sunt recunoscuti drept minoritate, din perioada alegerilor prezidentiale contestate (februarie 2009).
Raportul noteaza simultan imbunatatirile din Mauritania (care a coborat de pe locul 8 pe locul 13) si din China (de la 13 la locul 16), unde grupurilor religioase li se permite sa fie mai active in domeniul social, cu conditia sa nu fie afectata armonia si stabilitatea societatii. „Au fost mai putine arestari, probabil datorita deschiderii economice” a tarii, a declarat Michel Varton, presedintele PO-France, cu sediul la Strasbourg.
in acest clasament, Rusia ocupa locul 50.

Raportul statistic a fost elaborat, pornind de la chestionare trimise de echipe, sau corespondenti POI in tarile vizate, pe baza unor standarde si calificative comune, fiind apoi validate de experti independenti, asigura organizatia, infiintata in 1955.
Violenta impotriva crestinilor din Orientul Apropiat si Mijlociu ar trebui sa constituie subiectul unei dezbateri de urgenta, joi, 27 ianuarie, la APCE.

in 31 octombrie 2010, 46 credinciosi au fost ucisi intr-un atac asupra unei biserici din Bagdad, in timp ce un atentat din noaptea Anului Nou, din fata unei biserici ortodoxe copte a Alexandriei – Egipt, s-a soldat cu 23 morti.

Saptamana trecuta, Comitetul de ministri al Consiliului Europei a adoptat o rezolutie care condamna „orice forma de incitare la ura religioasa si violenta”.

Parlamentul european s-a preocupat de asemenea, tot saptamana trecuta, de subiectul „proliferarii episoadelor de intoleranta si represiune, precum si a manifestarilor violente, impotriva comunitatilor crestine, in special in tarile din Africa, Asia si Orientul Mijlociu”.
Situatia a fost postata pe Internet, pe site-ul Portes Ouvertes France.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 53/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.